Äänestysikäraja uusiksi

01.02.2020

Tieteen tehtävänä on tutkia maailmaa ja löytää sieltä säännönmukaisuutta sekä keksiä joku tapa mitata ilmiön olemassaoloa. Ehkä varhaisin ihmisen tieteellinen saavutus oli ajan mittaaminen. Ei ollut vaikea huomata vuodenaikojen vaihtumista ja auringon nousuja ja laskuja, jotka rytmittivät elämää. Tarvitsi vain keksiä tapa kuvata noita ilmiötä ja siitä sitten syntyi kalenteri.

Käytössämme olevan kalenterin mukaan tänään on helmikuun ensimmäinen päivä vuonna 2020. Tänään syntynyt lapsi täyttää vuoden päästä yhden vuoden ja 18 vuoden jälkeen hänet lasketaan täysi-ikäiseksi, joka antaa muun muassa oikeuden vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin syntymäpäivän jälkeisissä vaaleissa.

Ikä on kätevä tapa mitata ihmisen elämän etenemistä, mutta kuinka tarkka se on kuvaamaan ihmisen kypsymistä? Jos joku on sattunut syntymään 31.12. ja kaveri päivää myöhemmin, he joutuvat eri luokille koulussa, vaikka ovat ikänsä puolesta käytännössä yhtä vanhoja. Toinen kysymys: onko 18-vuotias väistämättä kypsä äänestämään? Johonkin se raja pitää vetää, on varmaan se yleisin vastaus tähän.

Mutta on muitakin keinoja tarkistaa ihmisen kehityskypsyys. Kyllähän esimerkiksi varusmiespalvelukseen kutsutut nuoret miehet testataan ennen hyväksymistä, ovatko he tarpeeksi kypsiä fyysisesti ja henkisesti opettelemaan tappamaan ihmisiä.

Miksi ei vastaavasti voisi testata nuoria ovatko he tarpeeksi kypsiä osallistumaan yhteiskunnan kehittämiseen? Tarvittaisiin siis kutsuntoja vastaava testi äänestyskäiseksi tulleille nuorille. Jos ei pääse läpi, niin parin vuoden päästä sitten uudestaan. Samaa oikeutta voitaisiin vaatia myös julkiseen keskusteluun osallistumiselle nettilehtien kommenttiosioissa. Tällä estettäisiin ansiottoman julkisuuden saaminen ja keskustelujen laatu epäilemättä paranisi huomattavasti.

Asevelvollisuus on meillä yleisesti hyväksytty. Aika kummallista oikeastaan, että meillä ei ole jostain syystä vastaavaa yhteiskunnan velvoitetta osallistumaan koulutukseen, jossa opeteltaisiin suojelemaan elämää ja käyttäytymään kuten aikuisten kuuluu.

Siksi tänään, helmikuun ensimmäisen päivänä vuonna 2020 kello 14.00, joukko ihmisiä joutuu kokoontumaan kaupunkien toreille ilmaistakseen huolensa aiheesta.


PS. Hesarin toimittaja on vähän samoilla linjoilla kypsyyden testaamisesta:

"Moniin työpaikkoihin vaaditaan nykyään psykologiset testit. Miksi ei siis myös ajokorttiin. Kortti jatkossa vain niille, jotka läpäisevät ajo-, teoria- ja luonnetestit. Lisäksi pitää tietysti ottaa huomioon ikä. Ainakaan nuoria miehiä ei pitäisi päästää nopeiden statusautojen - tai muidenkaan autojen - rattiin. Ei sen puoleen vanhojakaan miehiä. Vanhat nyt ainakin ovat riidanhaluisia ja itsekeskeisiä. Luontevinta olisi rajata miesten autoiluoikeus lempeäluonteisille 40-42-vuotiaille miehille, jotka eivät osaa tankata."