Autonomiadirektiivi
Algoritmit. Niistä puhutaan jo kuin olisivat jokin älyllinen olento, joka elää ihmisestä irrallaan omaa elämäänsä. Joillekin lemmikki ja palvonnan kohde, joillekin kauhistus. YLE:n Jälkidigissä kerrottiin, miten niitä voi itse jopa kouluttaa vähän niin kuin omaa koiraa. Istu! Paikka!
Algoritmeilla elämänmuotona täytyy olla hirmuisesti valtaa kun valtioiden paineesta niiden elämään on alettu puuttua. Algoritmien piilossa ollutta valtaa halutaan nyt suitsia. Algoritmien omistajat, nuo muutamat digijätit, ovat alkaneet pelätä, että tuo pimeä valta alkaa murentumaan eli yritysten miljardivoitot hupenevat.
Ja mistäs ne taas syntyivätkään?
Markkinatalouden ytimessä on aina ollut se, että joku kaappaa jotain ilmaiseksi, jalostaa sen tuotteeksi ja myy eteenpäin. Se alkuperäinen on ollut aikaisemmin luonnonvaroja tai orjatyötä.
Digijätit keksivät sitten kai ihan sattumalta, että he voivat kerätä algoritmeilla ilmaiseksi ihmisten elämästä murusia, jalostaa ne tuotteiksi ja myydä mainostajille. Helppoa rahaa! He ajattelivat ilmeisen hyveellisesti, että kaikki voittavat. Uusi ihmisten muodostama orjalauma saa tyydyttää sosiaalisia tarpeitaan ilmaiseksi, mainostajat saavat tuotteille kysyntää ja digijätit käärivät algoritmeilla välistä miljardeja.
Mikäs siinä sitten mättää kun näitä algoritmeja halutaan nyt kuriin?
Yksi syy on ainakin
se, että muut mediayhtiöt eivät oikein pidä siitä, että digijätit
vievät mainosrahat. Ja vielä jopa niin, että käyttävät
ilmaiseksi mediatalojen tuottamaa sisältöä. Mutta sehän on
markkinatalouden idea? Niinhän se toimii, jos kunnon voittoja
haluaa. Mitäs muuta te odotitte?
Valtioiden viisaat ovat myös tajunneet, että ihmiset eivät ole riittävän kypsiä itse huomaamaan, että somehuumassa meni, hups, samalla yksityisyyskin. Ja toiseen suuntaan algoritmit pääsevät manipuloimaan ihmisten mieliä. Sekös poliitikkoja kismittää, kun sen pitäisi olla heidän tehtävänsä. Manipulointi on vallan käyttöä ja demokratiassa vallan pitäisi kai olla kansalla, ei somejäteillä.
Ongelmien ytimessä on kuitenkin yksilö ja sen loputtomat tarpeet saada hyväksyntää ja huomiota. Pakkoko niitä sometilejä on olla? Ei ollut ennenkään. Kuka haluaa, että joku muu määrää mitä sisältöjä hän haluaa eteensä? Vaikka ei sometilejä olisikaan, niin algoritmit ne ohjaa muunkin digitaalisen sisällön tarjontaa ihan meidän huomaamattamme tänä päivänä.
Kuka uskaltaisi
nousta tätä vastaan? Ehdotus uudeksi EU:n autonomiadirektiiviksi
olisi, että uutismedian sisältöjen rajaamiseen voisi jokainen
kansalainen itse vaikuttaa omilla algoritmeillaan. Mutta se toimisi niin päin, että
sisällöstä voisi automaattisesti rajata pois tiettyjä aiheita sisältöön sisältyvien avainsanojen avulla.
Esimerkiksi joku voisi haluta, että nämä avainsanat sisältävät uutiset voisi poistaa omasta uutisvirrasta ja helpottaa arkea kuormittumasta liikaa:
Hallitus (lue: tyhmä hallitus)
Ekonomisti, pääekonomisti, EK, EVA, ETLA
Bottas, Räikkönen, Rovanperä
Ronaldo, Messi, Markkanen