Autonomiadirektiivi

22.04.2021

Algoritmit. Niistä puhutaan jo kuin olisivat jokin älyllinen olento, joka elää ihmisestä irrallaan omaa elämäänsä. Joillekin lemmikki ja palvonnan kohde, joillekin kauhistus. YLE:n Jälkidigissä kerrottiin, miten niitä voi itse jopa kouluttaa vähän niin kuin omaa koiraa. Istu! Paikka!

Algoritmeilla elämänmuotona täytyy olla hirmuisesti valtaa kun valtioiden paineesta niiden elämään on alettu puuttua. Algoritmien piilossa ollutta valtaa halutaan nyt suitsia. Algoritmien omistajat, nuo muutamat digijätit, ovat alkaneet pelätä, että tuo pimeä valta alkaa murentumaan eli yritysten miljardivoitot hupenevat.

Ja mistäs ne taas syntyivätkään?

Markkinatalouden ytimessä on aina ollut se, että joku kaappaa jotain ilmaiseksi, jalostaa sen tuotteeksi ja myy eteenpäin. Se alkuperäinen on ollut aikaisemmin luonnonvaroja tai orjatyötä.

Digijätit keksivät sitten kai ihan sattumalta, että he voivat kerätä algoritmeilla ilmaiseksi ihmisten elämästä murusia, jalostaa ne tuotteiksi ja myydä mainostajille. Helppoa rahaa! He ajattelivat ilmeisen hyveellisesti, että kaikki voittavat. Uusi ihmisten muodostama orjalauma saa tyydyttää sosiaalisia tarpeitaan ilmaiseksi, mainostajat saavat tuotteille kysyntää ja digijätit käärivät algoritmeilla välistä miljardeja.

Mikäs siinä sitten mättää kun näitä algoritmeja halutaan nyt kuriin?

Yksi syy on ainakin se, että muut mediayhtiöt eivät oikein pidä siitä, että digijätit vievät mainosrahat. Ja vielä jopa niin, että käyttävät ilmaiseksi mediatalojen tuottamaa sisältöä. Mutta sehän on markkinatalouden idea? Niinhän se toimii, jos kunnon voittoja haluaa. Mitäs muuta te odotitte?

Valtioiden viisaat ovat myös tajunneet, että ihmiset eivät ole riittävän kypsiä itse huomaamaan, että somehuumassa meni, hups, samalla yksityisyyskin. Ja toiseen suuntaan algoritmit pääsevät manipuloimaan ihmisten mieliä. Sekös poliitikkoja kismittää, kun sen pitäisi olla heidän tehtävänsä. Manipulointi on vallan käyttöä ja demokratiassa vallan pitäisi kai olla kansalla, ei somejäteillä.

Ongelmien ytimessä on kuitenkin yksilö ja sen loputtomat tarpeet saada hyväksyntää ja huomiota. Pakkoko niitä sometilejä on olla? Ei ollut ennenkään. Kuka haluaa, että joku muu määrää mitä sisältöjä hän haluaa eteensä? Vaikka ei sometilejä olisikaan, niin algoritmit ne ohjaa muunkin digitaalisen sisällön tarjontaa ihan meidän huomaamattamme tänä päivänä.

Kuka uskaltaisi nousta tätä vastaan? Ehdotus uudeksi EU:n autonomiadirektiiviksi olisi, että uutismedian sisältöjen rajaamiseen voisi jokainen kansalainen itse vaikuttaa omilla algoritmeillaan. Mutta se toimisi niin päin, että sisällöstä voisi automaattisesti rajata pois tiettyjä aiheita sisältöön sisältyvien avainsanojen avulla.

Esimerkiksi joku voisi haluta, että nämä avainsanat sisältävät uutiset voisi poistaa omasta uutisvirrasta ja helpottaa arkea kuormittumasta liikaa:

Hallitus (lue: tyhmä hallitus)

Ekonomisti, pääekonomisti, EK, EVA, ETLA

Bottas, Räikkönen, Rovanperä

Ronaldo, Messi, Markkanen