Business as usual

06.05.2019

Nyt kun kohta varmaan aletaan puhumaan taas lisää haittaveroista ja niiden oikeudenmukaisuudesta, niin kannattaa katsoa vähän, mitä se voisi merkitä eri yhteiskuntaluokissa. SYKE:n julkaisemasta raportista löytyy dataa kotitalouksien hiilijalanjäljistä eri tulodesiileissä.

Tähän on otettu esimerkiksi liikenne, koska se korostaa hyvin elintapojen merkitystä. Ruokaa mahtuu mahaan kerrallaan vain tietty määrä, mutta ero rikkaan ja köyhän välillä on silti siinäkin kaksinkertainen (2962/1413 CO2e).

Kolmen rikkaimman tulodesiilin yhteinen osuus on 44% eli lähes puolet kaikista yksityisen liikenteen hiilipäästöistä. Kolmen köyhimmän osuus taas 16%. Nuo tahtomattaan ilmastosankareiksi ryhtyneet.

Nyt kaavailuilla verouudistuksilla haittaveroja kompensoitaisiin köyhemmille alentamalla tuloverotusta. Mitä se voisi tarkoittaa?

Kaaviosta nähdään, että meillä liikennepäästöt jakavat ihmisiä kolmeen luokkaan: köyhät (1-3), keskiluokka (4-7) ja rikkaat (8-10). Köyhille haittaverot eivät vaikuta niin paljon, koska heillä ei ole varaa muutenkaan kulutusjuhliin. Kaikilla ei edes omaa autoa. Rikkaille taas haittaverot tuskin vaikuttavat kulutustapoihin, koska varaa on. Kulutusveroja pitäisi nostaa todella radikaalisti ja siihen tuskin löytyy poliittista tahtoa.

Haittaverot iskevätkin nimittäin pahiten keskituloisiin, jotka pyrkivät elämään kuin rikkaat ja kulutustaso hipoo jo nyt tappia kun sitä pitää rahoittaa vipeillä.

"Toiset taas rahoittavat velalla hieman kalliimpaa elintasoa kuin oikeastaan olisi varaa. Rahahan on nyt halpaa, mutta syömävelka ei koskaan ole viisas sijoitus. 'Nykyään keskiluokalle on melko yleistä turvautua velkaan saadakseen rahat riittämään.'"

Nostetaan kulutusveroja ja ihmiset alkavat pukea keltaisia liivejä päälleen ja marssivat kaduille. Populistit kiittää.

No, entä sitten se oikeudenmukaisuus? Lisätään köyhempien ostovoimaa, jotta heillä on varaa maksaa kalliimpaa bensaa? Mites ne päästöt siitä vähenee? Lisääntyneet tulot varmaan miellyttävät ja muuhun kulutukseen jää enemmän rahaa, vaikka ei autoa olisikaan. Keskiluokan elämäntapa siintää jo mielessä.

Lopputulos: rikkaat = business as usual, keskiluokka = ärripurri, köyhät = lisää päästöjä