Digiluontosuhde

01.07.2021

Digitalisaatio etenee vauhdilla, eikä kukaan varmasti laita hirveästi hanttiinkaan. Se ulottuu jo monille ihmisen elämän alueille ja mikään ei enää yllätä. Siksi ei ole kummallista, että joku on keksinyt alkaa tunnistamaan lintulajeja niiden äänistä digitaalisesti. Luonto on tässä vielä auttanut siinä mielessä, että lajien kehityksessä on ollut hyödyllistä luoda jokaiselle lajille oma toisista helposti erottuva laulu-, kutsu- tai varoitusääni.

Jokainen älypuhelimen omistaja voi siis hörppiä aamukahvia terassilla tai parvekkeella ja laittaa tunnistusohjelman tutkimaan lintumaailman taitajia ja tunnistamaan lajeja. Digiornitologi voi sitten päivittää someen tämän aamun laulumestarit. Erikoisen paljon saa tykkäyksiä, kun tunnistaa jonkun itselle uuden tuntemattoman lajin. Vaikkapa peipon tai talitiaisen.

Eikä pidä unohtaa riistakameroita ja muita netin kautta luontoelämyksiä somekansalle tuottavia härveleitä. Oman luontokanavan perustaminen kun onnistuu nykyisin käden käänteessä ja seuraajia saa varmasti mukavasti. Kanavia voi sitten katsella mistä ja milloin tahansa, joten luonto tulee yhä lähemmäksi ja tutummaksi kaikille.

Ideaa voisi vielä kehitellä sen verran, että varmaan jo lähitulevaisuudessa kenelle tahansa digikansalaiselle tulee mahdolliseksi rakentaa vaikkapa kesämökille ihan oma digitaalinen luontoelämyskohde (Digital Nature Xperience, DNX TM).

Siinä kameroiden ja mikrofonien avulla seuraajat voivat katsella kotisohvalla livenä päivittyvää audiovisuaalista esitystä (provided by Google), jossa screenille ilmestyy kustakin digitaalisesti tunnistetusta lintulajista virtuaalinen inforuutu kuvineen ja taustatietoineen sitä mukaa kun ne oikeasti mökin pihapiiriin tupsahtavat laulelemaan. 7G-verkon avulla se onnistuu tietenkin myös virtuaalilaseilla mökin pihalla. Tai mobiililaitteilla kotipaikkakunnalla lähikuppilan terassilla kylmää juomaa siemaillen hyvien ystävien seurassa.

Eikä tästä ole pitkä matka enää siihen, kun kaikki nämä luontoelämykset voidaan tuottaa tekoälyn avulla virtuaalisesti. Siitähän olisi paljon apua sitten kun ihmiskunta joutuu sopeutumaan aiheuttamaansa biodiversiteetin hupenemiseen. Valtioiden kannattaakin alkaa investoimaan digitalisaation kehitykseen entistä voimakkaammin myös luontokato mielessä.