Digitalisaatio tappaa empatian

03.01.2020

Dystopiavaroitus! Kirjoitus saattaa herättää joissakin lukijoissa ahdistusta ja tulevaisuususkon menetystä.

Etsitkö tietoa johonkin sinulta vaadittuun asiaan? Julkinen palvelu, yritys, mikä tahansa toimija, jonka nettisivuja selailet. Yhä vaikeampaa on löytää joku ihminen vastaamaan kysymykseesi. Puhelinneuvontaa ei löydy ja jos löytyy, niin siellä vastaa automaatti, joka kyselee ensin kaikenlaista sellaista, joka ei edes liity omaan kysymykseesi.

Löydät sitten sivut, jossa voit täyttää hakemuksen, tilauksen tai jotain muuta. Huomaat, että juuri sille tiedolle, jota tarvitset ei ole vaihtoehtoa. Täytät lomakkeita ja klikkaat seuraavaan vaiheeseen, jolloin sinut palautetaan takaisin edelliseen ja punainen teksti kirkuu vihaisena mikä oli väärin tai mikä puuttui.

Jossain sivun laidassa on sitten 'Ilona-botti', joka tarjoaa välitöntä vastausta kysymyksiisi: "parhaiten saat vastauksen kun teet yksinkertaisia kysymyksiä". Yksinkertaisiin kysymyksiin saat toki vastauksen itsekin etsimällä, etkä haluisi keskustella 5-vuotiaan tasolla olevan tekoälyn kanssa.

Nettilehdet tarjoavat etusivuillaan näkyvästi Luetuimmat-listan. Olettavat, että ne sinua tietenkin eniten kiinnostavat, koska muutkin niitä lukevat.

Kaiken tämän tarkoituksena on muokata sinusta 'oikeanlainen', koska silloin sinua on helpompi hallita. Erilaisuuden hallinta vaatisi ihmisten välistä vuorovaikutusta ja siinä empatialla on merkittävä osa. Sitä paitsi se on kallista. Empatia maksaa.

Digitalisaatio menee suunnilleen tämän kaavan mukaan:

1. Ihminen > kallis

2. Tekoäly/appsi/algoritmi > halpa

3. Ihminen > kannattaa korvata

4. Empatia > ei tarvita enää

No, onhan meillä sitten sosiaalinen media. Siellähän ihmiset kohtaavat. Mutta kun vastassa on taas algoritmit. Somealustojen ansaintalogiikassa kun ei empatialla ole mitään osaa. Päinvastoin.

Algortimit suodattavat sinulle sopivimmat kommentit ja manipuloivat vuorovaikutusta omiin tarkoituksiinsa.

Sitten joku perustaa Liikkeen. Sillä on hyvä tarkoitus ja haluaisit osallistua ja vaikuttaa. Mutta et halua sometiliä, koska algoritmit, joten lähetät viestin Liikkeeseen ja kysyt miten voisit vaikuttaa ilman sometiliä.

"Hei N,

Hienoa, että Liike kiinnostaa! Ja kiitos paljon kehitysehdotuksestasi.

Liikkeen tapahtumista tiedotetaan tällä hetkellä liikkeen sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Facebook: Liike

Twitter: @liike

Instagram: #liike

Mikäli haluat, olet tervetullut mukaan keskustelemaan ja ideoimaan Facebookryhmään."

Jos et ole somessa, sinua ei ole olemassakaan.

Ei ole ihmisellä osaa kohta muutenkaan oikeassa elämässä. Ihminen häivytetään pikkuhiljaa digitaaliseen virtuaalimaailmaan somejättien tuotteeksi. Onhan nyt jo kauppojakin, joissa ei tarvita henkilökuntaa ollenkaan. Tekoälyt, robotit, appsit, mitä näitä on, korvaavat ihmisen. Työ ei tarkoita enää ihmisten välistä vuorovaikutusta. Kassaneitejä ei kohta enää ole hymyilemässä sinulle. Koodareita kyllä tarvitaan.

Algoritmit synnyttävät kuplia. Kupla on empatiaraja. Me ja ne muut. Kuplien koon kutistuminen vähentää empatiaa maailmassa yhä enemmän.

Kassaneidistä tuli vielä pääministeri, johtamaan ihmisiä. Ainakin hän on ollut tekemisissä ihmisten kanssa. Hallitseeko meitä tai meidän lapsia joskus kokiksella ja pitsalla elänyt koodari, joka on viettänyt aikansa appsien ja algoritmien seurana?

Nyt ihmetellään vihapuheen yleistymistä ja maalittamista yms. Ei se ole mikään ihme. Empatia on katoamassa niin kuin siinä yhdessä Arthur C. Clarken novellissa, jossa tähdet sammuvat yksi toisensa jälkeen. Empatian katoamisen mukana häviä myös sivistys loristen viemäriin aivan kuin joku olisi vetänyt tulpan irti. Voi meitä.