Elonkirjopörssi?

21.07.2021

Eilinen uutinen: ekonomistit haluaisivat hinnoitella luontovaikutukset.

Kuulostaa aluksi hienolta. Vihdoinkin luontoarvoja aletaan kunnioittamaan myös talousajattelussa. Ekonomistit ovat heränneet arvostamaan luontoa ja haluavat ottaa sen mukaan taloudelliseen suunnitteluun.

Tässä on ansa.

Ensinnäkin he sanovat, että...

"...suurilta investointihankkeilta pitäisi vaatia yhteiskunnallista hyötyanalyysiä. Analyysin taloudellisissa vaikutusarvioinneissa pitäisi heidän mielestään arvottaa myös luontovaikutukset."

Hyötyanalyysiä luontovaikutuksista!? Kenen hyöty? Luonnon vai ihmisen?

Ja...

"Kyselyn mukaan lähes puolet ekonomisteista ottaisi biodiversiteetin eli elonkirjon mukaan kansantalouden tilinpitoon."

Sitten he myöntävät, että ihan helppoa se ei ole.

"Taloustieteilijät pitävät ongelmana sitä, että luontoarvojen oikea hinnoittelu on vaikeaa ja mahdollisesti byrokratiaa lisäävää. "

Hmm... oikea hinnoittelu? Kenen mielestä oikea? Pitäisikö ekonomisteille antaa valta määritellä luontoarvotkin. Sehän tarkoittaisi sitä, että luonnosta tulisi osa talousjärjestelmää. Kuukkelin esiintyminen laskettaisiin euroissa.

Metsäkeskustelussa tulee vastaan silloin tällöin argumentti, että Suomeen on tullut 20 vuoden aikana 1000 uutta eliölajia ja sillä voidaan perustella, että luonto voi hyvin. Pitäisikö uusille lajeille laittaa hinta, samoin kuin hävinneille? Eihän ne uusia ole, vaan rajan yli levinneitä jostain muualta. Siitä vasta vaikea hinnoittelusoppa syntyisi, kun 'biodiversiteetin hyötyanalyysistä' tulisi globaali. Hiilipörssin rinnalle siis elonkirjopörssi.

Kansantalouden tilinpitoon ekonomistit sitten varmaan laskevat, että biodiversiteetti on kestävällä pohjalla kun BDu (uudet lajit) miinus BDh (hävinneet lajit) on positiivinen euroissa laskettuna. Ellei sitten uusille lajeille pidä määrätä joku tullimaksu.

Älkää hyvät ihmiset menkö tällaiseen retkuun. Antakaa, pliis, luontoarvojen määrittely jonkun muun porukan hoiviin.