Fiksut kuluttajat

22.04.2019

Taloudellisen ohjauksen vaikutuksista voidaan olla montaa eri mieltä, koska varmasti jossain tapauksissa vaikuttaa ja jossain ei. Kriittiselle suhtautumiselle löytyy kuitenkin paljonkin perusteluja, joten vedetään niitä vähän yhteen.

Verot

Verotus voi olla joko tuotantoon liittyvää tai suoraan kuluttajahintaan sisältyvää, mutta lopputulos on sama: kuluttajahinta nousee. Pari esimerkkiä hintojen nousun vaikutuksesta kulutuskäyttäytymiseen:

Makeisvero ei vaikuttanut mitenkään makeisten kysyntään. Alkoholiveroa on nostettu pikkuhiljaa kuin Sergei Bubka aikanaan korkeushypyn maailmanennätyskorkeutta ja sillä ei ole ollut juuri vaikutusta alkoholinkulutukseen.

Lihanveron vaikutuksen uskotaan olevan vähäinen niin kauan kun lihansyöjälle ei nyhtökaura ja härkäpavut kelpaa.

"Luonnonvarakeskus Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi sanoo, että kansainvälisten tutkimusten mukaan kovin pienet veromuutokset eivät vaikuta kulutukseen. "Voidaan sanoa, että alle 20 prosentin verolla on aika pieni vaikutus kulutuskäyttäytymiseen, jos oikeasti halutaan vaikuttaa, veromuutosten pitää olla aika isoja."

Bensan ostovoimakorjattu hinta on noussut 50% 90-luvun jälkeen. Keskimääräiset vuotuiset ajokilometrit ovat nousseet samalla.

Ruotsissa lentomatkustaminen on vähentynyt muista syistä kuin lentoverosta.

Tuet

Haitallisen tuotannon tukia voidaan alentaa, mutta se nostaa kuluttajahintoja (vrt. verot) tai heikentää tuotannon kannattavuutta, mutta ehtiikö se kannustamaan puhtaampaan tuotantoon ennen konkurssia?

Puhtaamman tuotannon kehittämistä voidaan tukea suoraankin, mutta sen vaikutuksia on vaikea arvioida kun insinööri ei voi luvata valmista ennen kuin on valmista.

Pantti

Käsi ylös kuka EI veisi tyhjiä pulloja keräykseen, vaikka panttisysteemi poistettaisiin? Aika vilkas liikenne on myös kierrätyspisteiden lasin, metallin ja muun pantittoman jätteen säiliöillä.

Muut maksut

Miten esimerkiksi kesämökin vuotuinen kiinteähintainen jätemaksu vaikuttaa jätteiden dumppauksen määrään Molokin kitaan? Oli maksua tai ei niin pois ne on vietävä kuitenkin. Jätemaksut on perusteltuja kustannusten kattamiseksi, mutta kuka kippaa enää jätteitään metsään?

"Muovikassisopimus on osoittautunut käyttäytymistä ohjaavaksi, mutta ei ole tarkkaa tietoa siitä, johtuuko tämä muovikassien hinnan tekemisestä näkyväksi vai jostain muusta tekijästä, kuten siitä, että henkilö kokee epämiellyttäväksi sen, että häneltä kysytään muovikassin ostamisesta." (Lähde)

Suurin osa meistä ihmisistä on fiksuja. Ei meidän tarvitse vaatia poliitikoilta toimia, joissa oletetaan, että emme ole. Hintojen näkyväksi tekemisen sijaan voisi tehdä näkyvämmäksi sen, että olemme fiksuja. Kyllä ne muutkin sitten ennen pitkää seuraa perässä.