Haittaverot puuta heinää
Uuden hallituksen kärkihankkeita ainakin puheissa on ollut ilmastonmuutoksen torjunta. Siksi mielenkiinnolla kansa odottaa avauksia siitä, miten suomalaiset voisivat osallistua talkoisiin. Aikaisemmin lanseerattu kestävän kehityksen verouudistus tarkoittaisi haittaveroja ja niiden kompensaatioita pienituloisille. Budjettia väsäillään ensi vuodelle ja siellähän jo näitä keinoja vilahtelee.
Hallitus kaavailee polttoaineen verotuksen kiristämistä 250 miljoonalla eurolla ja sitten verohelpotuksia niille, joille kallistunut bensa tuottaa vaivoja tankkaamiseen. Hinnanmuutos olisi käytännössä 6,5 senttiä per litra, joten lasketaanpa mitä se tarkoittaa.
Jos ihminen ajaa keskimäärin 18.000 km vuodessa, 95E10 bensan kustannus nousisi noin 70€ vuodessa (6 litraa/100 km). Kysyä sopii, aikooko keskivertoautoilija vastata tuohon hinnan nousuun vähentämällä autoiluaan? Keskituloiselle (nettona 2000€/kk) se tarkoittaisi noin 0,3% ostovoiman heikentymistä.
Entä kuinka monella pienituloisella ylipäätään on oma auto ja jos on, paljonko on varaa ajella vuodessa? Verohelpotukset tulevat tietysti, vaikka ei autoa olisikaan, joten rahaa jää kulutettavaksi lisää, mihin ne sitten kukin käyttääkin.
Tänä päivänäkin pääkaupunkiseudulla bensan hinta vaihtelee enemmän kuin tuo 6,5 senttiä litralta ja koko maassa vaihtelu on useita kymmeniä senttejä. Kuinka moni autoilija shoppailee halvemman bensan perässä ja onko se edes kannattavaa? Usko taloudellisiin ohjausvaikutuksiin istuu kuitenkin syvässä.
Vielä vuosi sitten puhuttiin rajuista veronkorotuksista. Rohkeus näyttäisi kadonneen Ranskan keltaliivien ja perussuomalaisten gallup-menestyksen mukana. Tavoitteena on kuitenkin edelleen liikenteen päästöjen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä.
Ilmeisesti tuon tavoitteen ei odotetakaan toteutuvan, koska nimenomaan lasketaan, että valtion kassaan kilahtaa enemmän rahaa. Haittaveron tarkoitus ei siis ole vähentää päästöjä, vaan pitää huolta siitä, että saastuttaja maksaa. Puheet ilmastonmuutoksen torjunnasta tältä osin ovat puuta heinää.
Sopii päättäjien miettiä selllaistakin vaihtoehtoa, että kansalaiset oikeasti aloittavat päästöjenvähennystalkoot. Ekonomisteille voisi tulla tenkkapoo kansantalouden mekanismeja pohtiessaan, jos autoilijat itse puolittaisivat ajomatkansa ilman veronkorotuksiakin ja alkaisivat muutenkin vähentää kulutustaan pontevasti. Polttoaineen verotulot jäisivät saamatta, mutta johonkinhan ne autoilijoiden rahat sitten tuhlataan. Ellei sitten laita patjan sisään kun pankkiinkaan ei kannata rahojaan viedä, jos siitä joutuu kohta jo itse maksamaan.