Henkinen laiskuus on syntiä sekin

06.01.2021


Aikaisemmassa postauksessa kerrottiin, että syyllisyydestä on vaikea puhua. No, tässä YLE Teeman ohjelmassa siitä ohjelmatiedon mukaan puhutaan. Vai puhutaanko?

Siinä haastatellaan kolmea tanskalaismiestä. Yksi ajoi ylinopeutta kolarin, jossa kuoli kolme lasta. Toinen ampui isänsä haulikolla. Kolmas tappoi sotilaana ihmisiä Afganistanissa. Huh!

Sotilas sanoi, että ei tunne syyllisyyttä, koska valtio lähetti tappamaan. Tuntuu kuulemma välillä 'siistiltä'. Haulikkoampuja sanoi, että ei tunne syyllisyyttä, koska isä sai ansionsa mukaan. Kolarin aiheuttanut korosti olevansa vain osasyyllinen kolariin, koska toinen auto kääntyi eteen. Ylinopeudesta ei puhuttu sanaakaan.

Eikös silloin pitäisi tuntea jo syyllisyyttä, kun ajaa kasikympin alueella 125 km/t? Eikös silloin pitäisi tuntea jo syyllisyyttä, kun laittaa katkaistun haulikon takkinsa sisään piiloon? Eikös silloin pitäisi tuntea jo syyllisyyttä, kun laittaa hakupaperit sotilaan hommiin?

Ohjelmassa piti käsitellä sitä, mitä raamattu sanoo syyllisyydestä eli siis synnistä. Raamatun mukaanhan ihminen on pohjimmiltaan paha, kun lankesi käärmeen houkutuksiin. Ihminen tekee syntiä, kärsii sen jälkeen syyllisyydestä ja saa tekonsa anteeksi, jos uskoo Jumalaansa.

Maallinen järjestelmä toimii samoin. Pahaa tekevä tuomitaan ja hän sovittaa tekonsa rangaistuksen kärsimällä.

Ennaltaehkäisy on yritetty hoitaa Raamatussa kymmenellä käskyllä. Maallisessa järjestelmässä käskyjä on vähän enemmän. Molempia tarvitaan, koska ihminen on kerran pohjimmiltaan paha. Aika lohduton ihmiskuva molemmissa.

Mutta syyllisyys ei ole ongelma, koska sen saa aina anteeksi!

Entäpä, jos ajattelisi, että ihminen ei olekaan paha, vaan toimii vain taitamattomasti. Tekee virheitä, koska ei huomaa tekevänsä jotain hölmöä.

Kuten vaikkapa ajaa ylinopeutta. Ei kuski sitä pahuuttaan yleensä tee. Tietää kuitenkin tekevänsä väärin silloin, kun painaa kaasua ja katsoo nopeusmittaria. Tyhmyyttä olisi se, jos ei tietäisi. Nyt toimii vain tahallaan tyhmästi eli typerästi. Mikä siis estäisi onnettomuuden?

Kuski tietää, että riski onnettomuudelle kasvaa ylinopeudessa. Joltain toiselta ihmiseltä saattaa lähteä henki. Sen pitäisi nostaa huoli ja vastuu muista. Pitäisi tuntea syyllisyyttä jo painaessaan kaasua, vaikka just silloin vielä ei mitään tapahdukaan.

Yksilökeskeisessä kulttuurissamme syyllisyys on sidottu vain teon vaikutuksiin. Ei ole paha ajaa ylinopeutta, jos mitään ei tapahdu. No, sakot voi saada, jos sattuu jäämään kiinni. Vasta kun tapahtuu jotain pahaa, rangaistus kovenee. Pahaa voi siis tehdä: 1. jos ei jää kiinni, 2. jos teolla ei ole pahoja vaikutuksia. Syyllisyys tulee mieleen vasta kun jotain pahaa tapahtuu.

Buddhalaisessa ajatusmallissa ihminen ei ole hyvä tai paha. Ihminen on joko taitava tai taitamaton ponnistellessaan pois kärsimyksestä kohti kaiken elämän kunnioittamista. Taitavaksi voi oppia, jos näkee vähän vaivaa. Jos ei viitsi nähdä vaivaa, on jo syyllinen itselleen. Henkinen laiskuus on syntiä jo sekin.