Keltaliivimetakat

08.02.2021

"Ei tule onnistumaan. Ranskassa keltaliivit pysäyttivät yhteiskunnan ja Suomessa eduskunta tuskin uskaltaa veroa korottaa"

Taloustaitajat ovat hämmentyneitä. Ensin sanovat, että 30% bensaveron korotus on välttämätöntä liikenteen CO2-päästöjen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä, jotta hallitus pääsee tavoitteeseensa. Sitten saman tien sanovat, että eihän se niiltä onnistu, koska on poliittinen kuuma peruna.

Mutta ovatko he oikeasti huolissaan päästöjen vähentämisestä? Eivät ainakaan tarjoa mitään tilalle, koska tyrmäävät kilometriveronkin:

"Yli 60 prosenttia ekonomisteista tyrmää Ekonomistikone.fi:ssä ajatuksen siitä, että polttoaineveron sijaan auton käyttöä tulisi verottaa paikantamiseen perustuvalla kilometriverolla, joka vielä perustuisi siihen, missä autoilu tapahtuu."

Ja katsokaas, mitä sanoo ylijohtaja Mikael Collan Vattista.

"Kyseessä on mielestäni liian monimutkainen järjestely, joka vaatii byrokratiaa ja jonka kustannukset saattavat jopa nollata hyödyt."

Ai mitkä hyödyt? Eikös tarkoitus ole vähentää päästöjä?

Näin käy aina kun ekonomisteiltä kysytään jotain yhteiskunnallista. Keskustelu vääntyy aina rahaan ja alkuperäinen ajatus häviää. Media sitten toistaa ekonomistien sanomisia papukaijana ja keskustelu ei johda mihinkään.

Toinen esimerkki.

"Viime keväänä Nelostien kunto romahti Uudenmaan ja Päijät-Hämeen alueella poikkeuksellisen paljon lauhan sadetalven myötä, ja tietä jouduttiin päällystämään pitemmältä matkalta kuin alun perin suunniteltiin."

Lauha talviko se asfalttia kuluttaa? Eikös se ole autojen renkaat ja varsinkin nasta-sellaiset? Jutussa kuitenkin kerrotaan, että tarviis saada lisää rahaa teiden korjaamiseen. Mistäs sitä saisi? No, ei ainakaan autoilevan kansan kukkarosta. Päinvastoin. Vaaditaan autoveroa pois. Vaaditaan tuloveroja alemmas. Että voisi suhailla vieläkin enemmän.

Siitäkös metakka nousisi, jos joku vinkkaisi, että voishan sitä ajaa vähän vähemmänkin. Säästyisi omaa rahaa ja tiet pysyisi paremmassa kunnossa. Päästötkin vähenisi ihan itsestään ilman veronkorotuksia. Tosin ekonomistit saattaisivat varoittaa, että taloushan siitä sakkaa, kun asfaltin kulutus vähenee.