Ketä kannattaa kuunnella nyt?

31.03.2020

Futuristi Perttu Pölönen kirjoittaa tässä, että ei anneta hyvän kriisin mennä hukkaan. Kriisi on tietenkin pandemian aiheuttama häiriötilanne, jossa maailma on asettunut uuteen asentoon ja se kannattaisi pitää siinä ainakin niiltä osin, joista ihmiset ja planeetta hyötyvät.

Tässähän on kysymys siitä, että markkinavoimat ovat joutuneet antamaan valtaa valtioille. Markkinavoimat eivät tavoittele ihmisten hyvinvointia, vaan tarvitsevat sitä. Niillä on ihan muut tavoitteet. Nyt hyvinvointi on uhattuna ja markkinavoimilla ei ole tietenkään suunnitelmia pandemian varalta.

Valtioilla on pandemiasuunnitelmia - tai ainakin joillakin on jonkunlainen. Markkinavoimat antavat siksi valtaa valtioille ihan suosiolla, koska kriisi on nyt päällä. Niinhän on aina käynyt, kun joku kriisi uhkaa ihmisten hyvinvointia. Valtio on tullut apuun, pelastanut hyvinvoinnin ja antanut vallan suosiolla takaisin markkinavoimille, jotka kiittävät käsiään taputellen kasvaneiden rahakasojen päällä kuin Roope Ankka ikään. Kunnes seuraava kriisi pukkaa päälle.

Nyt pitäisi varmistaa, että sitä valtaa ei anneta takaisin markkinavoimille, ettei taas seuraavaa kriisiä tule. Tarvitaan siis pandemian-jälkeisen-jälleenrakennuksen-suunnitelma. Markkinavoimilla on kyllä sellainen. Naomi Klein on kirjoittanut siitä monta kirjaa ja kutsuu sitä tuhokapitalismiksi.

BIOS-tutkimusryhmä on myös sellaista kehitellyt ja kutsuu sitä ekologiseksi jälleenrakennukseksi. Sisäministeri Ohisalo kertoi eilen A-studiossa, että hallituskin sellaista jo suunnittelee. Ketä he sitten kuuntelevat? Onko Klein heille tuttu? Saako BIOS-tutkijat audienssin palaveriin?

Markkinavoimat haluavat myös audienssin vallan kabinetteihin ja ovat perustaneet oikein lobbausryhmän sitä varten. Kansanliikkeeksi ovat sen naamioineet. Ikäänkuin markkinavoimat jotenkin edustaisi kansaa. Eivät kuitenkaan puhu hyvinvoinnin pelastamisesta vaan talouden pelastamisesta.

Toivottavasti Sanna ja kumppanit jakavat audiensseja avoimin mielin.