Kuuleeko Houston?

15.07.2019

Kuun valloituksesta tulee 50v ja saamme seurata mediasta jonkun aikaa uudestaan jännittäviä hetkiä ihmisen tieteen ja teknologian edistyksen ehkä historiallisesti suurimmasta saavutuksesta. Näin voisi ainakin ajatella kun monessa yhteydessä kuuhun pääsemistä pidetään merkkinä siitä, että ihminen voittaa aina vastaantulevat vaikeudet teknologian tuomilla uusilla ratkaisuilla. Monet ongelmista ovat tietenkin syntyneet uusien teknologisten ratkaisujen sivutuotteina, mutta se ei lannista ihmistä uskossaan tieteen kaikkivoipaisuuteen.

Etenkin suomalaiset ovat nyt tutkitusti kansa, joka luottaa tieteeseen, kuten on tänään raportoitu. Se on selkeästi syrjäyttänyt uskontojen aseman pelastukseen johtavana uskomusjärjestelmänä. Tämä on lopputulema valistuksen aikakaudella esiin marssineesta yksilönvapauden ja individualismin ihanteesta. Ihminen on nostanut itsensä hallitsemaan maita ja taivaita kirjaimellisesti. Asteroideilla on jo käyty ottamassa koepaloja, Intia lähettämässä oman jalanjälkensä kuuhuun, Macron julistaa perustavansa ranskalaiset avaruusjoukot turvaamaan oman teknologiansa saavutukset maata kiertävällä radalla.

Apollo 11 ja Neil Amstrong ovat siis jääneet historiaan tukemaan ihmisen uskoa tieteeseen ja teknologiaan ihmiskunnan pelastajana kaikenlaisiin viheliäisiin ongelmiin.

Mutta, ehkäpä vielä parempi vertailuesimerkki voisi olla Apollo 13. Sen jännittäviä vaiheita olemme voineet seurata uudestaan ja uudestaan Tom Hanksin tähdittämässä elokuvassa, jossa kolme astronauttia sankarillisesti pelastautuvat kuualuksen tekniikan piiputtaessa.

Astronautit joutuvat jättämään turvalliseksi luullun komentomodulin, joka vuotaa elintärkeää happea avaruuden tyhjyyteen ja siirtyvät ahtaaseen laskeutumisalukseensa. Sen lämmitysjärjestelmä joudutaan säätämään minimiin, jotta energiaa riittää paluumatkaan ja vähimmäiselinolosuhteet silti säilyvät. Tarina on osoitus ihmisen kyvystä luovuuteen ja siitä, miten luopuminen jostain itselle turvalliseksi luullusta voi olla merkittävää eloonjäämisen kannalta.

Apollo 13 voisi olla meille nyt mallina siitä, miten irtaudutaan nykyisestä elämäntavasta, joka symbolisesti vuodattaa happea avaruuden tyhjyyteen ja heikentää elinolosuhteita maapallolla. Se tarkoittaa luopumista aikaisemmin hankitusta mukavuuden tunteesta joksikin aikaa, mutta ihminen on hyvin sopeutuva eläin ja löytää aina ratkaisut ongelmiin luovuutensa ja sinnikkyytensä avulla.

"Kuuleeko Houston?"