Kuuta osoittava sormi

26.04.2022

Blogin nimi Creafulness on sellainen puolileikillinen ilmaisu. Se on johdettu tietenkin mindfulness-käsitteestä, joka meillä länsimaisessa kulttuurissa on laitettu tarkoittamaan tietoista ja hyväksyvää läsnäoloa. Buddhalaisessa ajattelussa se ei tarkoita olemista tässä ja nyt kaikki mieleen tulevat asiat hyväksyen, vaan alati tietoista läsnäoloa Buddhan opetuksista. Siis siitä, miten päästä eroon kärsimyksestä, joka johtuu itsetietoisuudesta.

Creafulness tarkoittaisi siis vastaavasti alati tietoista läsnäoloa ja hyväksymistä siitä, että jokainen meistä voi olla luova omassa elämässään.

Luovuus tässä tarkoittaa mielen prosessia, jossa yhdistyvät avoin kokeminen ja luovat valinnat. Viisaat valinnat tekee mahdolliseksi mieleen kasvanut ja kehittynyt havainnoista syntynyt kudos tiedosta ja merkityksistä. Mitä laajempi ja syvempi tuo kudos on, sitä helpompaa on toimia luovasti.

Tieto on sopimuspohjaista: hauki on kala, taivas on sininen. Kun tietoon liittyy joku tunne, se saa merkityksen.

Katsotaanpa, miten tämän voi sanottaa toisellakin tavalla. Hesarissa oli nimittäin juttu, joka oli otsikoitu näin:

Näin voi oppia tekemään parempia päätöksiä - "Kaikki ratkaisut syntyvät tunteen perusteella", sanoo psykologian tohtori


1. Vaihdetaan ensin tunne sanalla merkitys:

"Jos aivoista puuttuu tunteita käsittelevä osa, ratkaisujen tekeminen on ihmiselle mahdotonta."

Ilman merkityksiä ratkaisujen tekeminen on mahdotonta, eikö vain?


2. Luova kokeminen kuvataan jutussa näin:

"Jotkut antavat intuitiolle enemmän tilaa ja ovat ikään kuin herkempiä kuuntelemaan sitä. On kuitenkin selvää, että ilman kertynyttä tietoa ei ole paljoakaan kuunneltavaa."

Ja:

"Kaikki luova toiminta ja erilaisiin kulttuureihin tutustuminen auttavat ajattelun laajentamisessa. Samoin aivojen lepotilaverkosto aktivoituu silloin, kun ajatukset harhailevat, joten myös mielen rauhoittumiselle ja laajentumiselle pitäisi antaa enemmän tilaa"

Luovan kokemisen estääkin sitten henkinen laiskuus, omahyväisyys, umpimielisyys:

"...neurotieteilijä Daphna Shohamyn mukaan suuressa epävarmuudessa aivot käyttävät helpoiten saatavilla olevaa tietoa, oli se sitten parasta tai edes totta."

Havainnot suodattuvat siis 'tuttuussuotimen' läpi, joka estää luovuuden käytön.


3. Luovat valinnat (luovuus/intuitio):

"Ymmärrän intuition samaan tapaan. Se on varastoitunutta tietoa, jonka pohjalta teemme päätöksen, kun joku tunne aktivoituu. Oletamme asioiden menevän ennakoitavasti ja käytämme tilanteeseen sopivaa olennaista tietoa"

"Jalkapallossa tavoite on selvä, mutta ympäristö ja toteutustapa muuttuvat koko ajan. Pelaaja vaihtaa toimintamalleja tiedostamattaan ja joustavasti sen mukaan, mitä ympärillä tapahtuu."

"Jos ihminen ymmärtää entistä selvemmin, miten hän tekee päätöksiä ja mikä kaikki vaikuttaa matkalla kohti ratkaisua, hän todennäköisesti tekee valistuneempia valintoja.

Luovuus ei ole vain einsteinien ja mozarttien yksinoikeus:

"Intuition uskotaan olevan mystinen kyky, joka vain joillain ihmisillä on. Todellisuudessa kyse on hiljaisesta tiedosta, mitä meissä kaikissa on"

Tunne/merkitys. Intuitio/luovuus. Käsitteet ovat vain sormi, joka osoittaa kuuta.