Makutesti

01.03.2020

Fasismi-keskustelu velloo mediassa ja sai vauhtia kun parrakas PS-nuori ilmoitti olevansa etnonationalisti ja fasisti. Se oli hyvä veto, koska nyt häntä ei voida enää haukkua fasistiksi. Haukkuminen nimittämällä kun perustuu siihen, että nimi alentaa haukutun omakuvaa. Jos sanoo olevansa fasisti, se vie tehon pois fasisti-kortilta. Vähän sama kuin sanoisi olevansa kusipää tai paskahousu välttäen siten noiden nimitysten käytön jatkossa.

PS-puolueen johto sanoutui tietenkin irti fasismista ja samaan syssyyn rasismista, vaikka monen mielestä puolueen ohjelma on fasistinen ja rasistinen. Puolueen haukkuminen voi siis jatkua ja se sataa tietysti itse puolueen laariin uhriutumalla.

Puolueen johto ei sanoudu kuitenkaan irti etnonationalismista. Rasismista voi sanoutua irti kun sanoo, että rasismi perustuu kallonmittauksiin. Etnonationalismin taas väitetään perustuvan kulttuurieroihin ja PS-puolue vastustaa monikulttuurisuutta. Kaikki tietävät kuitenkin, että kun sitä lähdetään purkamaan, taustalta löytyy määritelmä erilaisista ihmisryhmistä, jotka erottuvat ulkoisten ominaisuuksien mukaan, jotka periytyvät kuvitelluista alkuperäiskansoista.

Oleellista tässä on juuri se, että kuvitellaan ylipäätään olevan 'ihmisryhmiä'. Ja vielä niin, että nämä ihmisryhmät ovat eriarvoisia. Sattumoisin korkeimman arvon saa oma ihmisryhmä ja sen pitäisi sitten antaa valtaa päättää asioista. Siihen ainakin pyritään ja maltillisuutta korostaen poliittisin keinoin. Toisin sanoen demokratiassa pyritään lisäämään kannatusta, jonka mukana sitä valtaa tulee.

Kun PS-puolueen puheenjohtaja sanoo tv-lähetyksessä julkisesti, että puolue ajaa omaa politiikkaansa ja ei sivuilleen katso, demokratiassa ainoa keino toteuttaa tuota politiikkaa olisi saada määräenemmistö. Ellei sitten joku toinen riittävän iso puolue liity seuraan ja alkaa tukemaan politiikkaa, joka perustuu tuohon hierarkkiseen ihmiskäsitykseen.

Jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa ennen seuraavia vaaleja jonkun pitää jalostaa tuo ihmiskäsitys pureskeltavaan muotoon ja syöttää se erityisesti kokoomuksen edustajille. Vähän niin kuin pääministeri Sanna Marin kohdisti kysymyksensä kokoomukselle vääränlaisten lasten jättämisestä kurjiin oloihin: eikö teitä hävetä?

Sitten katsotaan minkälaisia ilmeitä ihmisryhmien asettaminen eriarvoiseen asemaan aiheuttaa. Naamat menevät joko mutruun happamasta mausta tai sitten tuo hyväksyvän hymyn suupieliin. Jälkimmäinen ainakin todistaisi sen väitteen, että oikeistopopulismia on ruokkinut mainitun puolueen ajama uusliberalistinen talouspolitiikka ja sen luoma taloudellisen eriarvoisuuden kasvu. Nielevät sitten omaa lientään, maistui mille maistui.