Media-ahdistus

03.09.2021

Tässä YLEn jutussa käsiteltiin ympäristöahdistusta, jota varsinkin nuoremmat kokevat. Ei ihme, kun lähes joka päivä media tuuttaa joka tuutista erilaisia ikäviä uutisia ympäristön tilasta. Ahdistusta lisännee sekin, että samaan aikaan ei juuri löydy uutisia, jotka toisivat toivoa paremmasta. Onko se sitten median vika vai onko vain niin, että mitään ei tehdä asian hyväksi?

Ensi viikollahan se taas nähdään, kun hallituksen pitäisi puida asiaa ilmastoriiheksikin kutsutussa budjettinahistelussa.

Mutta mitä sitten on tuo ympäristöahdistus? YLEn jutussa ahdistusta aiheuttava uhka määritellään näin:

"Uhka voi liittyä ilmastonmuutokseen, elinympäristön tuhoutumiseen, eliölajien häviämiseen tai vaikkapa oman elämäntavan ja identiteetin muuttumiseen liittyviin tunteisiin."

Yleensähän ahdistus liitetään juuri ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, joiden ennusteet ovat aika kamalia. Syytä siis on angstiin. Sen sijaan elämäntavan ja identiteetin muuttumisen uhkaa ei hirveästi käsitellä. Se on harmi, koska juuri nämä tekijät aiheuttavat sen, että toimiin on vaikea ryhtyä.

Jutusta puuttuu kuitenkin vielä yksi huomion arvoinen ahdistuksen lähde.

Osa ihmisistä on tietoinen ongelmista ja on jo aloittanut omat toimet tekemällä viisaita valintoja elämässään ja osaa jopa hyväksyä identiteettinsä muuttumisen ilman tuskia. Se helpottaa ahdistusta, koska ainakin itse hoitaa osansa.

Ahdistusta heille saattaa aiheuttaa kuitenkin se, että media tuuttaa edelleen joka tuutista myös viestiä, että minkään ei tarvitse muuttua. Lentoliikenne alkaa palautumaan normaaliksi, talouskasvuennusteet nousevat, kuluttajien luottamus talouteen on huipussaan ja Kimi Räikkönen on Suomen tunnetuin kansalainen maailmalla.