Natsikortti mainittu

05.02.2020

Janne Saarikiven kolumni kertoo karmealla tavalla suomalaisen yhteiskunnan tilasta. Kertoo, miten kaukana harhaillaan siitä, että yhdessä kehitettäisiin kansakuntaa parempaan suuntaan. Oikeastaan jo toimituksen kirjoittama alkulause kertoo oleellisen.

"Perussuomalaisia syytetään fasisteiksi, mutta karu totuus on, että he menestyvät, koska muut puolueet ovat tuhonneet yhteiskuntaluokat, jotka niitä äänestivät, pohtii Janne Saarikivi."

Lue uudestaan ja mieti hetki. Kaksi eri asiaa yhdistetty täysin epäloogisesti. Varmaan ollut toimittajalla kiire kyhätä jotain. Tai ehkä oletetaan, että lukijat eivät ole täyspäisiä ja ymmärtävät lukemansa miten haluavat.

Saarikivi kirjoittaa:

"Ajattelen, että jos uskotaan demokratiaan, täytyy uskoa myös äänestäjien joltiseenkin täyspäisyyteen."

Entäpä, jos ei usko äänestäjien täyspäisyyteen? Saarikiven kirjoitukselta putoaa silloin pohja pois.

"En vähättele vihaa tai rasismia, mutta muistutan, että hakaristin ohella voi olla hyvä katsoa myös peiliin."

En ole rasisti, mutta...

Ja kaiken kruunaa loppukappale:

"Sen, joka haluaa voittaa perussuomalaisten äänestäjät taakseen, olisi tarjottava heille samaa kuin perussuomalaiset, arvostusta. Sen taas, joka toivoo perussuomalaisten kasvavan entistä suuremmaksi puolueeksi, kannattaa pystyttää yhä korkeampi muuri tämän yhden puolueen ja kaikkien muiden väliin. Ja huutaa sen takaa fasistia ja natsia aina vain kovempaa, omasta moraalisesta ylemmyydestään varmana."

Miten noin fiksu ihminen voi käyttää sanaa 'arvostus' kaiken sen loanheiton ja häpeämättömyyden yhteydessä, jota perussuomalaiset poliitikot levittävät ympäriinsä. Sitäkö hän toivoo muiltakin puolueilta?

Natsikortin käytöstä syyllistämisellä Saarikivi yrittää vähätellä poliittisen kulttuurin luisumista kohti kaaosta kun mölyapinalaumat (täyspäiset?) valtaavat ilmatilan keskusteluissa ja politiikasta tulee identiteettikamppailua äänistä sen sijaan, että yhteiskuntaa pyrittäisiin kehittämään koko kansan yhteiseksi hyväksi niin kuin vielä joskus aikaisemmin kun hyvinvointivaltiota luotiin.

Jospa sen arvostuksen voisi liittää täyspäisyyteen ensin.