Oletko statistinen ongelma?

27.01.2022

Harri Vallin kirjoittaa esseessään tavallisuuden ihanuudesta. Tottahan se on, että kulttuurimme ihannoi menestyjiä ja menestyminen ei voi jo oletuksena perustua tavanomaisuuteen. Menestyjät erottuvat ylittämällä tavallisuuden. Harri on oivaltanut, että irti päästäminen menestymisen paineesta helpottaa kummasti.

Tässä on kuitenkin piilossa yksi ristiriita, josta ei pahemmin puhuta. Yksilöllisyyttä arvostetaan, mutta yhteiskunta haluaa kuitenkin muokata meistä samanlaisia. Ihmisiä on silloin helpompi hallita. Yksilöllisyys, sellaisena kuin se nähdään nykyisin, onkin markkinavoimien luoma illuusio.

Normeihin pakottamista edesauttaa digitalisaatio. Siinä, jos missään, ihmiset pakotetaan sulloutumaan ennalta määrättyihin lokeroihin ja yksilöllisyys karsitaan kovalla kädellä huitsin nevadaan.

Se toimii näin. Jos sinulla on joku ongelma tai haluat muuten vain tietoa, menet nettiin, eikö vain? Jos etsit palvelunumeroa, johon voisit soittaa ja tehdä kysymyksen yksilölliseen tarpeeseesi, niin se on joko piilotettu monien linkkien taakse tai sitten maksullinen, joten etsit tietoa sieltä sivuilta.

On siellä chat, mutta se on botti ja osaa vastata vain sellaisiin kysymyksiin, joita normaalisti kysytään. Todennäköisesti tiedät jo itsekin vastaukset niihin. Sivut ohjaavat sinut sitten valintoihin, joita normaalisti kysytään. Todennäköisesti sinun ongelmasi ei kuulu näihin. Pärjäät vain, jos kuulut normi-ihmisiin.

Myös terveydenhuolto on speksattu normi-ihmisille. Sairaus on poikkeavuutta statistisesta normaalista. Hoito perustuu diagnosoitaviin normi-luokkiin (DSM). Tämä selviää monivalintakysymyksillä, pisteytyksillä ja viite-arvoilla. Jos et sovi mihinkään normi-luokkaan, vaivasi on toiminnallinen. Ota uusi yhteys, jos vaivasi eivät mene ohi kahdessa viikossa.

Digitalisaatio leviää kulovalkean tavoin kaikille elämän aloille. Sen tehtävänä on muokata meistä ihmisistä samanlaisia luokittelun kautta markkinatalouden tehokkuusvaatimusten vuoksi. Samaan aikaan markkinatalouden mekanismit ylläpitävät illuusiota yksilöllisyydestä ja yksilönvapaudesta. Vähemmästäkin ihmiset sekoaa. Mutta mielenterveyshän on vain statistinen ongelma.