Paarmaa pukkaa

17.07.2021

Suomen kesä on upea. Lämpöä riittää ja linnut laulaa. Ja sitten on ne ikuiset inisijät, itikat. Jotta kesää viettävän ihmisen elämä ei olisi liian helppoa, keskikesään tulevat itikoiden jälkeen myös paarmat. Paarmat ovat kärpäsiä. Niilläkin on imukärsä. Vähän kuin elefantilla. Imukärsällä paarmat imevät ravintoa elääkseen.

Tyttöpaarmat ovat keksineet vielä lisätä imukärsän rinnalle pari uloketta. Ne ovat sahalaitaisia ja veitsenteräviä. Niillä tyttöpaarmat veistävät ihmisen ihoon viiltoja, joista purskahtaa verta imukärsän imettäväksi. Jouduttaakseen verenpurkausta tyttöpaarma sylkäisee haavaan vielä veren hyytymistä ehkäisevää ainetta. Se myös toimii puudutusaineena, joten uhri ei ihan heti huomaa verinäytteenottoa.

Paarmat ovat myös ovelia. Ne eivät aina heti hyökkää ihoon kiinni. Paarman pää on pelkkää silmää, jotta löytäisi uhrin helpommin. Joskus ne piiloutuvat pahaa aavistamattoman veneen kuljettajan katseiden ulottumattomiin ja iskevät vasta myöhemmin uhrin kesähelteen paljastamaan pohkeeseen.

Kuva: Suomen luonto

Tänä kesänä paarmoja on ollut tosi paljon. Rannalta lähdettäessä venhoon saattoi tulla kerralla noin neljäkymmentä. Niin, 40 paria veitsenteräviä ihonhalkaisijoita. Luontosuhde on välillä vähän koetuksella, mutta kestää. Paarmoilla ja muillakin verenimijöillä on oikeus elää siinä missä muutkin.

Taitaa olla vaan tuntematonta aluetta nykyajan tavissuomalaisille, jotka osaavat formulatallit ulkoa, mutta eivät tunnista yleisimpiä pihalintujakaan. Tuskin koskaan paarmaa nähneetkään.