Palautetta toimittajalle

14.01.2020

Viesti YLEn toimittajalle:

"Hei

Muutama huomio eilisistä (13.1.2020) A-studion keskusteluista.

Olisin toivonut hieman terävyyttä Timo Soinin haastattelussa. Hän mainitsi omien vastustajiensa käyttävän 'natsikorttia' leimaamiseen, mutta käytti itse heistä sellaisia ilmaisuja kuin 'pölhöily' ja 'puppulisti', jälkimmäinen vielä isona tekstinä kuvataustalla.

Hän pääsi puhumaan vapaasti 'hallitsemattomasta' maahanmuutosta, jonka seurauksena 'maahan tulee kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka voivat tuhota suomalaisen elämäntavan' sekä siitä, että 'puppulisti haluaa lyödä salaattilautasen meidän eteen ja pakottaa meidät heidän elämäntapaansa'.

Soinin olisi voinut haastaa kysymyksellä kumpi huoli on todellisempi ja merkittävämpi: 'puppulistien' huoli rasismin ja vihapuheen lisääntymisestä vai edellä mainitut olkiukot maahanmuutosta ja ilmastonmuutoksen torjunnasta? Nyt katsojalle jäi vain mieleen, että populismi elää ja voi hyvin.

On käsittämätöntä, että YLE on alkanut viljellä sellaista käsitettä kuin 'taitava somevaikuttaminen' perussuomalaisten käyttämän vihanpuheen, rasismin ja tiedevastaisuuden lietsonnan yhteydessä. Onko tarkoitus edistää vihapuhetta yhtenä poliittisen toimijuuden keinona normalisoimalla se? Vastoin tasavallan presidentin uudenvuodenpuheen toivetta?

Onko sivistymättömästä käytöksestä tulossa vain yksi hyväksyttävä vaihtoehto politiikan retoriikassa? Sellainen vaikutelma jäi kun toit esiin Silakkaliikkeen perussuomalaisten poliittisena vastavoimana, jota haastateltava sitten yritti oikaista. (En ole silakka.)

Toivoisin YLEn toimittajilta terävämpää sivistynyttä jämäkkyyttä vastakkainasettelua edistämään pyrkivien poliitikkojen haastatteluissa yleisen keskusteluilmapiirin parantamiseksi.

t. AK"

PS. Vastauksen rivien välistä voi tulkita, että tiedotusvälineet on asetettu pahaan rakoon, koska vain yksi puolue on ottanut ilkeilyn ja valheiden jakamisen politiikan välineeksi, jolloin sen esille ottaminen arviointiin yhteiskunnan normeihin peilatenkin olisi puoluepoliittinen kannanotto, josta sitoutumaton media joutuu pysymään erossa.