Pidetään ihmiset tuottavina

20.04.2022

"Mikä on tuottavin tapa hoitaa metsää kestävästi?"

Tutkijat etsivät ratkaisua kysymykseen YLE:n jutussa.

Miksei kysyttäisi: "Mikä on kestävin tapa hoitaa metsiä tuottavasti?"

No, ei kysytä, koska talousajattelulla on hegemonia. Ekologian ja talouden yhdistäminen on silkkaa hölynpölyä niin kauan kuin talousajattelusta ei päästä irti.

Terveydenhuoltoa vaivaa sama. Raha vai hyvinvointi edelläkö pitäisi mennä? Rahat vai henki?

Hesari 15.4.2022:

"Jos hoitaja pelastaa hengen tai kuntouttaa ihmisen takaisin työelämään jopa vuosikymmeniksi (ja on jopa hänelle kutsumus), kuinka voidaan väittää, ettei työ ole tuottavaa? Paljonko säästyy rahaa, jos potilas on viikon vähemmän sairauslomalla?"

Kysytään siis: "Miten paljon kannattaa sijoittaa terveydenhuoltoon, että ihmiset pysyvät tuottavina?"

Paitsi, että iso osa ihmisistä ei ole työelämässä. Kannattaako heitä siis hoitaakaan, kun eivät edes ole tuottavia? Kulueriä valtiontalouden kirjanpidossa?

Tai sitten voidaan kysyä: "Mikä on tuottavin tapa ylläpitää terveydenhuoltoa?" Sitähän siellä hyvinvointialuevaltuustoissa tullaan pohtimaan.

Hesari 19.4.2022:

"Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) arvioissa terveydenhuollon kustannuksista jopa 13 prosenttia kuluu hoitovirheiden ja -haittojen korjaamiseen. Suhteutettuna Suomeen tästä aiheutuu Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mukaan yli miljardin euron vuosikulut."

Miljardi euroa!?!? Sekös se nyt oli se juttu? Ketään ei kiinnosta näemmä enää, miten pidetään ihmiset terveinä. Tai metsät.