Saavutettavuuslaki ja some

03.03.2019

Eduskunta on hyväksynyt hiljattain uuden lain, jonka pitäisi taata julkisten digitaalisten palveluiden saavutettavuus ja laatu kaikille kansalaisille yhdenvertaisesti. Tarpeellinen uudistus, mutta mielenkiintoista on nähdä, miten se vaikuttaa kaupallisten somejättien tarjoamien alustojen julkiseen käyttöön. Kaikki ihmiset kun eivät syystä tai toisesta halua avata tiliä näissä. Syyhän voi olla se, ettei halua tarjota omaa elämäänsä kaupalliseksi hyödykkeeksi ilman korvausta tai sitten ei halua avata markkinavoimille ja diktaattoreille kanavaa yrittää häiritä omaa rauhallista elämää.

Facebookissa on toki niin sanottuja julkisia ryhmiä, joiden kirjoituksia voi lukea, vaikka ei olisi kirjautunut. Harmi vaan, että keskustelut eivät avaudu mobiilisivuilla ja satunnaisesti Facebook ehkä jonkun algoritmin mukaan vaatii kirjautumista myös näiden keskustelujen avaamiseen työpöytätilassa. Osallistuminen vaatisi kuitenkin tilin avaamisen aina.

Toivoa sopii, että uutta saavutettavuuslakia tulkittaisiin myös niin, että viranomaisten ja muiden julkisten tahojen digitaalisissa palveluissa toteutuisi yhdenvertaisuus myös silloin, jos alustan pitäisi mahdollistaa osallistuminen keskusteluihin. AVI:n alla työskentelevä Saavutettavuuden valvontayksikkö ainakin vielä tarjoa Facebook-ryhmää tähän (linkki mobiilisivulle).

Suomeen pitäisi luoda oma itsenäinen ja ei-kaupallinen some- ja blogialusta, jossa kansalaiset voisivat keskustella vapaasti. Big dataa voisi sitten keräillä yhteiskunnan kehittämiseksi demokraattisesti ohjattuna. Tämä sopisi hyvin kirjastojen palveluksi kun sitä hyvää luettavaa siellä on jo muutenkin paljon.