Sokea ja kuuromykkä

16.07.2020

Mielenkiintoinen keskusteluketju somessa. Avauksessa heitetään peliin ajatus siitä, että kapitalismi ja rasismi ovat kytköksessä toisiinsa. Heh, ei epäilystäkään, että se herättää keskustelua. Perusteluna avaajalla on historia eli se, että kapitalismin ytimessä oleva vaurauden lisääminen on ollut mahdollista vain käyttämällä orjatyötä resurssina. Eikä tilanne ole muuksi muuttunut, vaikka itse orjuus ansich on lopetettu jo aikoja sitten. Nykyajan orjatyötä edustavat halpatyövoiman käyttö kehitysmaissa ja maahanmuutajien alipalkkaus kehittyneissä maissa.

Mielenkiintoinen ilmiö nimittäin ponnahtaa esiin tässä keskustelussa, jossa jotkut ovat ottaneet asennon puolustaakseen kapitalismia. Ilmiö on se, että heille syntyy sokea piste rasismin ja kapitalismin koplauksessa. Vaikka se oli itse avauksen aihe!

He pyrkivät eroon koplauksesta perustelemalla miksi kapitalismi on hyvä järjestelmä. Huomaamattaan he nimittäin viestivät siitä, että kannattavat rasismia. Tai ylipäätään hierarkkista ihmiskäsitystä. Jos he hyväksyisivät tuon koplauksen, he joutuisivat myöntämään, että kannattavat eriarvoisuutta.

Samanlainen koplaus on markkinatalouden luoman kulutusyhteiskunnan ja ympäristöongelmien suhteessa. Kun seuraa keskustelua tästä, niin tuo koplaus yritetään häivyttää esittämällä mitä hyvää markkinatalous on tuonut ihmisille. Vaikka se onkin totta, niin tuo koplaus on myös ihan yhtä tosi, eikä häviä mihinkään. Ja siksi ongelmatkaan eivät häviä.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan tarjotaan kyllä ratkaisuksi lisää markkinataloutta. Vähän niin kuin krapularyyppy. Mutta kun keskusteluun tulee mukaan luonnon monimuotoisuuden hupeneminen, niin markkinatalouden puolustajasta tulee sokean lisäksi kuuromykkä.