Taksonomiasta syyllistämistä

19.11.2021

Taksonomia, taksonomia. Vielä on vuotta sen verran jäljellä, että ehdittäisiin valita vuoden uudissanaksi. Mutta mitä se edes tarkoittaa?

Joillekin sen näyttää tarkoittavan, että ei tulla meille sanomaan, miten me metsiä hoidamme, kun olemme siinä jo maailman parhaita. Se tarkoittaa, että muut eivät tule tänne sanomaan mikä on hyvää ja mikä huonoa. Sitten emme ainakaan tee mitään, jos meitä painostetaan, pilkataan tai syyllistetään. Se on mikromanagerointia. Antaa markkinoiden hoitaa.

Pieleen meni. Sillä tarkoitetaan vain luokitusta sille, mikä on yhdessä sovittujen tavoitteiden mukaista järkevää taloudellista toimintaa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Sen pohjalta viestitään rahoittajille, mitä kohteita kannattaa palkita rahoittamalla, jos rahoittaja haluaa tukea ilmastonmuutosten vastaisia toimia.

Rahoittajat sitten itse päättävät. Ei kukaan heitä mikromanageeraa. Sehän on ihan tavallista markkinataloutta! Kyllä suomalainen metsänomistaja saa edelleen hakata metsänsä sileäksi, jos huvittaa.

Tässä taitaakin olla kysymys ihan muusta. Kas tilanne on sama kun perheessä, jossa yksi poika lupaa olla ahkera ja toinen on laiska kuin mikä. Kun ahkeraa palkitaan, niin laiskaa alkaa ketuttamaan ja hän alkaa vaatimaan samaa. Alkaa väittämään olleensa aina ahkera, eikä häntä saa painostaa, pilkata tai syyllistää. Ei hän ainakaan sitten muuta tapojaan.

Jos suomalainen on jossain maailman paras, niin omahyväisyydessä ja syyllisyyden tunteen karkottamisessa kirkkaasti. Heikko itsetunto liekö ollut polttoaineena tuohon suureen saavutukseen?

Samaan aikaan toisaalla.

Filosofi Niiniluoto kertoo, että toimittaja Sannikan mielestä rokottamattomia ei saisi arvostella, vaikka ihmisen valintoja voi ja saa tarkastella eettisestä näkökulmasta. Sannikka vastaa, että hän on puhunut vain painostamisesta, pilkkaamisesta ja syyllistämisestä, ja sekös se vasta on epäeettistä touhua. Näin nämä koetaan.

Ainakin ennen vanhaan ajateltiin, että syyllisyys ja häpeä toimivat ihmiselle eettisenä ja moraalisena kompassina. Ei vaan enää.