Terve narsismi?

06.01.2020

Silakkaliikkeen fb-ryhmässä oli linkattu tämä Elisa Aaltolan rankka juttu maailman hullusta tilasta ja narsismin kulttuurista. Elisa on moraalipsykologiaan ja eläinten oikeuksiin fokusoitunut Turun yliopiston dosentti ja tutkija. Kirjoittanut muun muassa kirjan Empatia - myötäelämisen tiede yhdessä Sami Kedon kanssa.

Silakkaryhmässä sitten yksi kommentoija sanoo:

"Ns. keittiöpsykologit ovat kovin tietävinään ja tunnistavinaan narsisteja ja psykopaatteja joka paikasta ja kenestä tahansa"

Keittiöpsykologi? Ei ilmeisesti vaivautunut katsomaan kuka jutun kirjoitti. Ei sinänsä mitään outoa tämän päivän nettikulttuurissa, jossa narsistinen itsensä muiden yläpuolelle laittaminen on yksi syy, miksi keskustelusta on tullut öyhöttämistä.

Kommentoija jatkaa sitten:

"Narsismi on kumminkin terve puoli ihmisessä ja itsensä rakastamisen taidon puuttuessa ihminen on vaillinainen."

Tämä terve narsismi onkin mielenkiintoinen käsite. Jostain on syntynyt ajatus siitä, että narsismi on ikään kuin normaalia ihmisessä, mutta joskus se vain on hyvää ja joskus huonoa. Mistä sitten tuo ero syntyy, jääkin usein selittämättä. Wikipediassa kerrotaan näin:

"Terveen narsismin puutetta voidaan pitää lähes yhtä haitallisena asiana kuin narsistista luonnehäiriötä. Narsistisuuden puute heijastuu huonona itsetuntona, joka ilmenee henkilöä jatkuvasti riivaavana huonommuuden tunteena."

Outoa käsitesekamelskaa. Narsistisella ihmisellä on huono itsetunto ja siksi tarve korostaa itseään. Ei niin päin, että narsismin puute heijastuu huonona itsetuntona.

Vaikea tietää, miten tällainen käsitys narsismista on yleistynyt (Wikipedian viite), mutta psykologian tutkimuksessa terve narsismi viittaa ainoastaan lapsen tiettyyn kehitysvaiheiseen. Aikuisella se on aina ongelma. Tästä vaikka psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvisen kirjassaan Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot.

Voihan näitä käsitteitä pyöritellä ja muokata tarkoittamaan mitä vain, mutta yleistyessään ne saattavat aiheuttaa sekaannusta, jos alkuperäinen merkitys katoaa. Miltä kuulostaisi terve päänsärky tai terve syöpä?

Voipi olla, että käsite terve narsismi on syntynyt tarpeesta suojata omaa narsismia tekemällä siitä salonkikelpoinen luonteenpiirre. Sopisi viime aikojen lifestyle-hypeen, joka ei ole kaukana Elisa Aaltolan kuvaamasta narsismin kulttuurista. Kannattaa lukea Elisan teksti moneen kertaan.

Aikuisen narsismilla irvailee hauskasti Bill Watterson useimmissa Lassi ja Leevi-stripeissään. Tässä yksi, joka voisi kuvata nettiöyhöttäjän luonnetta: