Toivoton ystävyys

13.10.2021

Hesari oli tehnyt kyselyn lukijoille siitä onko ystävyyssuhteissa tullut ongelmia. Useimmat kerrotut ongelmat liittyvät seuraaviin aiheisiin:

"Vastanneiden mukaan tällaisia olivat rasistisen ajattelun lisäksi muun muassa ilmastokriisin kieltäminen, rokotekriittisyys ja seksistinen käytös."

Ensimmäinen asiantuntija selittää sitten tilannetta näin:

"Rauhala sanoo, ettei lähtisi kyseenalaistamaan ystävän tekemiä vapaan tahdon valintoja. Niihin kuuluvat esimerkiksi poliittinen ja uskonnollinen kanta sekä omaan terveydenhoitoon liittyvät päätökset.

Keskustella silti voi."

Rasistinen tai seksistinen ajattelu kumpuaa hierarkkisesta ihmiskäsityksestä. Voiko sitä pitää mielipideasiana, josta voisi keskustella jotenkin rakentavasti?

No, ei voi.

Ei ihmiskäsitys ole mielipideasia. Se on niin syvällä ihmisessä oleva arvolataus, että se vaikuttaa kaikkeen ajatteluun. Eikä rasisti tai misogynisti kuvittele itse olevansa siinä hierarkiassaan kovin alhaalla. Muut ovat. Eikä sitä asennetta voi muuttaa. Se tarkoittaisi minuuden romahtamista.

Toinen asiantuntija:

"Laitinen sanoo, että ystävyyssuhteissa samoin kuin kaikissa ihmisten välisissä suhteissa ydin on vastavuoroinen kunnioitus. Kun kohtelemme toisia kunnioittavasti, meitäkin kohdellaan."

Siinäpä koko pointti! Hierarkkisessa ihmiskäsityksessä nimenomaan on kysymys toisten kunnioituksen puutteesta. Empatian puutteesta.

Miksei aseteta tuota tilannetta toisin päin? Miksei koskaan kysytä rasistisesti tai sovinistisesti ajattelevalta, mitä mieltä hän on siitä, että ystävä on feministi ja kannattaa yhdenvertaisuutta. Tuoko se jännitteitä ystävyyssuhteeseen ja miten hän voisi ratkaista sen keskustelemalla?

Aivan, juuri näin. EVVK. Surullista.

Eipä tainnut vastailla Hesarin kyselyssäkään kukaan heistä.