Tuhannen taalan kysymys
Sanna Marinin kohut syntyvät, kun media kertoo, että on syntynyt kohu. Tietenkin Marinin vastustajat väittävät, että Marin on ne itse aiheuttanut.
Joka tapauksessa kohut jakavat kansaa oli sitten synnyttäjänä kuka tahansa. Media edesauttaa jakautumista ylläpitämällä kohua päivästä toiseen, koska se tuo rahaa kaupallisille ja näkyvyyttä myös YLE:lle, joka joutuu vastaamaan kilpailuun samoilla lääkkeillä.
Mutta mistä tässä jakautumisessa on oikeasti kysymys? Helppoa olisi sanoa, että se tässä tapauksessa olisi Marinin kannattajat ja vastustajat. Toisin sanoen poliittisella ulottuvuudella vasemmisto/oikeisto. Vai onko se sukupuoli- tai sukupolvikysymys? Vaiko kulttuurikysymys: moderni (kaupunkilainen) vastaan perinteinen (maalainen)?
Niin kuin tapana on, media kaivaa jostain tutkijan tai pari kertomaan meille syvällisemmin mistä on kysymys.
"Vuorelman mukaan nähtävissä on todennäköisemmin täysin päinvastainen trendi: politiikan yhä vahvempi henkilöityminen, jossa poliitikon henkilökohtaisilla ominaisuuksilla, kuten iällä, sukupuolella ja kotipaikalla on keskeinen merkitys."
Vuorelma tuo tässä esiin sen, että politiikassa jakolinjat ovat siirtymässä juuri edellä mainitun kaltaisiin ulotttuvuuksiin: sukupuoii, ikä, kotipaikka. Se paljastaa, että jakolinja yhteiskunnassa vahvistuu hierarkkisen ja yhdenvertaisen ihmiskäsityksen välillä.
Hierarkkisen ihmiskäsityksen mukaan ihmiset voidaan asettaa eriarvoiseen järjestykseen jonkun luonnollisen ominaisuuden mukaan. Eli siis vaikkapa juuri sukupuoli, ikä tai kotipaikka. Se voi perustua myös varallisuuteen tai ihminen voi pitää itseään ihan muuten vaan parempana kuin keskimääriin muut.
Mutta hierarkkiseen ihmiskäsitykseen kuuluu väistämättä myös se, että sen kannattaja näkee jonkun toisen itseään ylempiarvoisempana (paitsi diktaattorit). Silloin nimittäin käy niin, että kun kumartaa yhteen suuntaan, niin pyllistää toiseen suuntaan.
Tämän voi todentaa seisomalla selin ison peilin edessä ja katsomalla käsipeilillä peilikuvaa takana kun kumartuu.
Kun seuraa vaikkapa tätä bilevideokohujen uutisointia ja somekansan kommentointia aiheen ympärillä, pyllistelijöitä näyttää riittävän - näköjään myös kaikissa median edustajissa. Tuhannen taalaan kysymys kuuluukin: mihin suuntaan he sitten kumartavat?