Vaikutusarviointikyvystä uusi moraali?

20.10.2021

Hauska sana tämä: kulkutautimyönteinen.

Kertoo ihmisestä, joka arvostaa yksilönvapautta yli kaiken. Vastustaa vimmatusti kaikkia ohjeita, suosituksia, määräyksiä, rajoituksia ja mitä kaikkea niitä on. Vastustaa, koska "et sä mua määrää". On kuin juuri isänsä mittoihin kasvanut nuorukainen, joka on keksinyt, että voikin vastustaa isukin kuritusta, jos on tehnyt jotain kiusaa.

Ja kiusaaminenhan on kulkutautimyönteiselle kivaa puuhaa. Koronapassia vaativia ravintoloita voi kiusata vaikka tekemällä turhia pöytävarauksia. Ja kaverit mukaan myös. Samaa jäynää voi sitten tehdä kertomalla taudin jäljittäjille, että sai tartunnan kyseisestä lokaalista, vaikka ei ole koskaan siellä päin käynytkään. Kyllähän luova ihminen keksii aina uusia kiusantekokeinoja, jos sikseen tulee.

Osalle porukkaa kiusan tekeminen tuntuu olevan elämän keskiössä. Löytyypä oiva malli eräästä flanellipaitaisesta kansanedustajastakin. Suurin osa kiusasta tehdään somessa tietty, kun sinne ei kuviteltu isukin remmi yllä muutenkaan. Uhmalle löytyy siellä loputtomasti kohteita, joten identiteetin ylläpito onnistuu vaivattomasti. Nimittäin negatiivisen identiteetin.

"Negatiivinen identiteetti tarkoittaa uhmakasta pyrkimystä olla juuri ympäristön toiveiden vastainen. Nuori suojaa näin itseään ympäristön paineelta. Negatiivinen identiteetti perustuu siihen, mistä lasta on moitittu tai minkä hän on kokenut häpeälliseksi."

Mutta voi tämä yksilönvapauden puolustajien eturintama olla merkki jostain isommastakin väännöstä. Kyllähän yksilönvapauden eetos on ollut voimissaan pitempäänkin jo. Kaikkihan haluavat olla onnellisia. Ja onnelliseksi ihminen tulee, kun saa tehdä mitä huvittaa.

Ennen vanhaan jokaisella oli oma paikkansa yhteisössä. Se, mitä sai tehdä, löytyi uskonnon opeista tai keisarin mielen oikuista. Se aika on nyt ohi ja vallalla on uusi doktriini, jonka mukaan jokainen saa tehdä mitä huvittaa, kunhan siitä ei koidu liiemmin haittaa muille.

Teon moraalin määrää siis ihmisen oma vaikutusarviointikyky, ei kukaan toinen. Jokaisen pitäisi siis itse pystyä arvioimaan tuleeko teosta jotain haittaa toisille. Ihan jumalallisen roolin ihminen on saanut, tai ottanut, ihan miten vaan.

Hah, siinä vasta luovuus tuleekin esiin minkälaisia selityksiä ihminen keksii itselleen, kun pohtii tekojensa vaikutuksia.

Kun vähän katselee, mihin malliin tämä maapallo on saatu, niin voisipa kysyäkin nyt keneltä tahansa yksilönvapauden puolustajalta:

"Öh, miten meni niin kuin omasta mielestä?"