Varmaa tietoa

18.04.2019

Mediassa uutisoidaan usein aiheita, joiden viitataan perustuvan tutkimuksiin. Se antaa arvovaltaisen ja uskottavan kuvan aiheen käsittelystä. Vaikka tutkimus sitten saattaakin osoittautua vain muistioksi tai raportiksi niin harva viitsii sitä sen enempää tonkia ja aiheesta tulee todenmukaisen tuntuinen ja se saattaa sitten levitä muuallekin elämään uutta elämäänsä totuutena.

Tässä tyypillinen ketju uutisen takana löytyvästä tiedosta.

1. YLE uutisoi Sitran uusista verotusmalleista, joiden pitäisi auttaa kasvihuonekaasujen vähentämisessä.

2. Linkki Sitran sivuille.

3. Sitran muistio.

4. Muistiossa viitatun teknisen raportin linkki.

5. Raportin PDF.

6. Raportissa viitattu muistio (Bosquet 2000) haittaverojen vaikutuksista.

7. Muistiossa viitatut tutkimukset:

"In support of these predictions, some ex post assessments have been conducted for the effectiveness of Norwegian and Swedish carbon taxes. One source reports that the Norwegian carbon tax is estimated to have achieved a 3 - 4% reduction in the carbon emissions of stationary sources in the manufacturing and services sectors, as well as stationary and mobile sources of households, together representing around 40% of total CO2 emissions in Norway, over the period 1991 - 1993 (Larsen and Nesbakken, 1997). Similarly, the Swedish carbon tax is estimated to have helped reduce carbon emissions, although no quantitative estimate is available (Swedish EPA, 1997)."

Tulikohan Sitran 'kestävän kehityksen verouudistus' yhtään uskottavammaksi? Uskotaankohan nyt paremmin uutiseen, kun tiedätään mihin tutkimukseen se perustuu?

Että päästöt vähenevät, jos haittaverojen nostamat hinnat kompensoidaan niin, että palkansaajan kukkaroon kilahtaa enemmän rahaa?

Tämä oli nimittäin se uutinen. Siihenhän on kiva uskoa, vaikka se ei totta olisikaan.