Vauraus oikeuttaa kaikenlaista

06.06.2020

Se on sitten tieteellisesti todistettu. Homo economicus on kuin onkin syntynyt. Heikki Kinnari kertoo väitöstutkimuksessaan, että ihminen on hylännyt humanismin ja valinnut talousajattelun ohjenuorakseen elämälleen. Muutos tapahtui suunnilleen niihin aikoihin kun uusliberalismin kuningaspari Reagan ja Thatcher olivat vallassa. Pohjat oli tietysti luotu jo aikaisemmin, mutta vasta 70-luvun jälkeen länsimaiset kansakunnat olivat siihen kypsiä.

Suunnilleen samoihin aikoihin alkoivat sitten ekologiset kriisitkin läjähtää käsiin. Happosateet ja otsonikadot saatiin kyllä vielä kuriin, koska olivat täsmäongelmia, joihin löytyi täsmälääkkeet. Mutta hiljalleen otsikoihin on noussut viheliäisiä ongelmia, joihin ei löydykään teknologiaa ja tiedettä ratkaisemaan niitä, koska ongelmat ovat liian monimutkaisia. Ja toisaalta ne ovat itse jo teknologian aiheuttamia, joten hypättäisiin ojasta allikkoon luomalla lisää uusia ongelmia.

Kinnarin väitös kertoo myös, että taloudellisen menestymisen kilvoittelu johtaa eriarvoisuuden kasvuun. Se kun on siihen sisäänrakennettu ominaisuus: kun joku voittaa, joku toinen häviää. Taloudellinen eriarvoisuus taas ruokkii populismia, joka haluaa siirtää keskustelun painopisteen ihmisryhmien kilvoitteluun keskinäisestä asemastaan. Siinähän humanismi ja sivistys sitten katoavatkin lopullisesti.

Taloudellinen eriarvoisuus näkyy myös ekologisessa käyttäytymisessä niin kuin Sami Keto tässä kirjoittaa. Rikkaammilla kun on enemmän resursseja kuluttaa ja tuhota muutenkin ympäristöä. Meritokratiaan näes kuuluu ajatus, että rikkaudet on itse ansaittu, joten myös kuluttamiseen ja luonnon tuhoamiseen löytyy siitä oikeutus.

Aihetta on käsitelty myös facebookin Eriarvoisuusvarastossa, jossa eräs kommentoija tukee mainittua ajatusta vaurauden mukanaan tuomasta luonnon tuhoamisen oikeutuksesta ja on löytänyt tiedon, että rikkain kymmenesosa suomalaisista tienaa 6 kertaa enemmän kuin köyhin kymmenesosa, mutta heidän hiilidioksiidipäästönsä ovat vain 2,6 kertaisia ja ovat siksi ekologisesti kestävämmällä pohjalla. Selkeää matemaattista economicus-logiikkaa!

Kyseinen kommentoija vieraileekin sivustolla usein ja pyrkii tuomaan esiin meritokratian siunausta kommenteissaan, joka on sinänsä outoa, koska taloudellinen eriarvoisuus ja meritokratia nyt ovat jokseenkin toisensa poissulkevia ilmiöitä. Se on vähän sama kuin humanismia tukevan ja rasismia vastustavan Silakkaliikkeen fb-juttuja lähtisi kommentoimaan Ano Turtiainen.