Viisaudesta ja ei-viisaudesta

03.03.2020

YLE Areenasta löytyy mielenkiintoinen sarja puheohjelmia Havaintoja ihmisestä-otsikon alla. Yksi näistä käsittelee viisautta. Ohjelman mukaan viisaudella tarkoitetaan kolmea ominaisuutta ihmisessä: moninäkökulmaisuutta, myötätuntoa ja itsensä ylittämistä. Tässä tiivis tulkinta näistä.

Moninäkökulmaisuus tarkoittaa sitä, että pystyy punnitsemaan omia kokemuksiaan ja myös kyseenalaistamaan niitä eli ei ota niitä totuuksina. Pyrkimys on todellisuuden ymmärtämiseen dialogissa ympäristön, toisten ihmisten ja itsen kanssa. Toisin sanoen kysymys on luovasta kokemisesta.

Myötätunto tarkoittaa sitä, että ottaa muut huomioon. Sitä, että ottaa vastuun itsestä ja omasta eettisestä toiminnastaan. Myötätunto edellyttää toiseuden hyväksymistä ja arvostamista.

Itsensä ylittäminen tarkoittaa biologisten viettien ja sosiaalisten paineiden ylittämistä. Sitä estävät psyykkeen eriasteisista traumoista johtuvat defenssit. Itsensä ylittäminen on siten henkistä kasvamista.

Tästä seuraa toinen määritelmä viisaudelle. Se on:

1. Luovaa kokemista

2. Toiseuden arvostamista

3. Henkistä kasvamista.

On helppoa nähdä viisaus tavoiteltavana asiana. Ah, kunpa me kaikki olisimme viisaampia.

Sitä vastoin siitä, mikä on 'ei-viisautta', on vaikeampi puhua. Ikäänkuin olisimme yhtä ja samaa massaa ja sitten jotkut vain ovat viisaampia kuin muut. Ohjelmassa asiantuntijakin sanoo, että on vähän tutkimusta ei-viisaudesta eli 'typeryydestä'.

Lieko sitten niin, että typeryyden kuvaaminen olisi juuri sitä vastakkainajattelua, jota pitäisi välttää? Joku saattaapi siitä loukkaantua. Tämän ajattelun seurauksena syntyy sekin ajatus, että fasistin tai rasistinkin voi kai sitten parantaa halaamalla.

Ei se niin, mene! Kyllä typeryyttä täytyy olla olemassa, jos kerran on viisauttakin.

Edellä kuvatun määritelmän mukaan viisauden vastakohta eli typeryys olisi silloin:

1. Umpimielisyyttä

2. Julmuutta

3. Henkistä laiskuutta.

Väittääkö joku, että näitä ei löydy ihmisistä? Menkää lukemaan nettilehtien kommenttiketjuja.

Ohjelmassa kerrotaan Bertrand Russellin sanoneen:

"Typerykset ja fanaatikot ovat varmoja itsestään, viisaat täynnä epäilyksiä".

Albert Einstein on taas kuulemma sanonut:

"Vain kaksi asiaa ovat äärettömiä - universumi ja ihmisten typeryys, enkä ole ensimmäisestä aivan varma."

Molempia voi kai luonnehtia jokseenkin viisaiksi tyypeiksi.