Zombiemaailma
Politiikan ja oikeuden sekametelisoppa toteutui taas Amerikoissa kun Trump vapautettiin virkarikossyytteestä. Itänaapurimme järjestää näytösoikeudenkäyntejä (Navalnyi) Stalinin tapaan. Meilläkin taannoinen vieraslajijupakka kuului näihin. Demokratia uhattuna kun vallan kolmijakoa sekoitetaan?
Johanna Korhonen kirjoittaa aiheeseen liittyen hyvän jutun Hesarissa. Tutkitusti kolmas osa EU-ihmisistä omaa niin sanotun 'autoritaarisen elämänmallin taipumuksen'.
"...ihmiset, joilla on autoritaarinen taipumus, ovat 'yksinkertaisesti ajattelevia monimutkaisuuden välttelijöitä'"
Autoritaarinen ihminen haluaisi, että hänen elämänsä olisi omassa vallassaan, mutta maailma osoittautuukin siihen liian monimutkaiseksi
"Mutta omassa vallassa on vain vähän, sen puitteissa voi huutaa: 'Rajat kiinni!'"
"Heidän todennäköisyytensä äänestää populistisia ja maahanmuuttovastaisia ehdokkaita oli suurempi kuin muiden."
Populistipoliitikko haluaa saada politiikassa valtaa siinä missä muutkin. Keinot vain ovat omanlaisensa. Yksi näistä on esimerkiksi käsitteiden omiminen ja vääristäminen kuten proffa Anssi Paasi tässä jutussa hienosti kertoo: väestönvaihto, nationalismi, kansallisvaltio.
Samaan sarjaan kuuluvat olkiukot, tahallinen väärin ymmärtäminen, huono käytös ja sivistymättömyys. Media sitten menee halpaan kun puolue tekee näistä politiikan keinoja. Ikään kuin niitä pitäisi käsitellä samalla viivalla kuin perusteltuja mielipiteitä tai tutkittuun tietoon perustuvia argumentointeja. Huonosta käytöksestä tulee 'taitavaa poliittista taktiikkaa'.
Populistinen puolue voi sitten luoda ihan omat sääntönsä, kun vallan vahtikoirat nukkuvat. Hauska tapaus on tämä, josta Saku Timonen kertoo blogissaan. Ensin tehdään aloite lain muuttamiseksi, vaikka muutosehdotus sisältyykin jo lakiin ja itse asiassa heikentäisi sitä. Sitten kun lakialoitetta syystäkin muut vastustavat, populistipuolue ottaa tästä kaikki irti, jolloin kannattajille (yksinkertaisesti ajattelevat ja monimutkaisuutta välttelevät) se näyttäytyy riemukkaana eliitin vastustamisena. Ja media vetää sikeitä edelleen.
Toimittaja Pekka Torvinen tuo yhden populistien vaikuttamiskeinon lisää: klassinen zombie-idea.
"Zombi-idean käsite tulee taloustieteilijä Paul Krugmanilta. Hänen mukaansa ne ovat politiikan saralla hoettuja uskomuksia, jotka on todistettu lukuisia kertoja vääriksi.
Mutta julkisuudessa ne silti pysyvät, laahustamassa aivottomasti, syömässä ihmisten aivoja."
Mitäs se Göbbels sanoikaan? Kun valhetta toistaa...
Esimerkkejä populistien retoriikan zombeista löytyy kasapäin. Turha niitä edes listata. Ne uppoavat hyvin sellaiseen mieleen, joka ei turhaan hukkaa energiaa ajatteluun.
Populistiseen retoriikkaan tarttuvia löytyy myös kasapäin niiltä seuduilta, joilla omien tunteiden ilmaiseminen on epäsuosittua. Jos siis kerrot jotain menestyksestäsi, sinut leimataan leuhkaksi. Jos taas kerrot jotain kohtaamistasi ongelmista, sinut leimataan valittajaksi. Ihanneihminen onkin tässä maailmassa yksinkertaisesti ajatteleva, monimutkaisuutta ja tunteiden ilmaisua välttelevä umpimielinen zombie.