A-talk aiheita
Viime postauksessa (Mikä tätä maailmaa oikein vaivaa?) ehdotettiin, että hierarkkinen ihmiskäsitys pitäisi tehdä näkyväksi, jotta paljastuisi sen kannattajien todellisuus. Miten näkyväksi tekeminen voisi tapahtua?
Ajatellaan vaikka YLE:n A-talk-ohjelmaa, jossa keskustelemaan sosiaalipolitiikasta ja peruslain tulkinnasta olisi kutsuttu toiselle puolelle (vasemmalle) yhdenvertaista ihmiskäsitystä kannattavat kaksi edustajaa. Ei liene vaikea löytää sopiva kansanedustaja ja joku perustuslain ja kansainvälisen oikeuden asiantuntija. Molemmat tunnustaisivat kysyttäessä, että heidän mielestään ihmisen toimintaa tulisi ohjata edellisessä postauksessa kuvattu syyllisyys-huoli-vastuu.
Juontajan toisella puolella (oikealla) istuisi hierarkkista ihmiskäsitystä kannattavat kaksi henkilöä. Nyt voisi olla vähän vaikeampaa löytää sellaisia, jotka tunnustaisivat, että ihmisen, heidänkin, toimintaa ohjaa pelko-viha-valta. Ainakin yksi kolumneja kirjoittava dosentti tulee mieleen ja eiköhän oikean laidan kansanedustajistakin löytyisi joku tunnustuksellinen rasisti tai oligarkian kannattaja.
Hierarkkista ihmiskäsitystä kannattavia on kyllä huomattava määrä. Sen tunnustaminen ei vain ole suosittua, koska tämä ihmiskäsitys on ristiriidassa perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa. Senpä takia näihin lakeihin ja sopimuksiin kohdistuu nykyisin paineita. Molempia halutaan vähätellä sen perusteella, että ne ovat vanhentuneita, eivätkä vastaa enää muuttuneen maailman olemusta, jolloin niitä voidaan tulkita poliittisin vaikuttein.
Toinen kritiikki tähän jakoon ihmiskäsityksissä kumpuaa ajatuksesta, että ihmisten tunteet ja motivaatiot ovat yksityisaluetta, eikä muilla ole lupa mennä sinne. Keskustelun pitäisi olla aina rationaalista eikä tunnepuhe ja psykologisointi ole toivottavaa. Hassua kyllä samaan aikaan hyväksytään se, että somen algoritmit ohjaavat ihmisten mielipiteitä juuri tunteiden kautta. Poliittinen populismi perustuu myös tunnepuheeseen ja siitäkin on tullut hyväksyttävää ja normaalia.
Siinäpä aihe seuraavaan A-talkiin.