Ääripäät?

10.09.2020

Maailma vetää henkeä. Tuleeko toinen korona-aalto ja miten pahana? Kaataako Keskusta hallituksen ja tuleeko uudet vaalit? Miten käy USA:n pressavaaleissa? Syksy näyttää.

Handmade's Tale -sarjan sarjan kolmannen kauden loppu ei kertonut, miten käy Gileadin. Sarjan tuottajilla siis varmaan jatkokausia mielessä. Tai sitten ajatus on jättää dystopian kohtalo auki, jotta ihmisille jää pohdittavaksi, mitä USA:n pressavaalien tulos tarkoittaisi. Jos Trump häviää, syntyykö sisällissota? Jos voittaa, syntyykö Gilead ihan itsestään, kun vauhtiin on päästy?

Yksi vaihtoehto voisi olla se, että käsikirjoittajat antavat Gileadin kukistua ja jatko-osissa Gileadin pääpäsmärit rantautuvat Eurooppaan konsultoimaan paikallisten pikkuvaltioiden äärioikeistoa heidän märkäunien toteuttamisessa. Potentiaalia tuntuu olevan tässäkin maassa.

Julkisessa keskustelussa tulee vastaan usein ajatus siitä, että jos on yksi ääripää, pitää olla toinenkin vastakkaisella puolella. Jos on äärioikeisto, pitää olla myös äärivasemmisto. Ääripäiden keskellä on sitten 'tolkun ihmiset'. Harha syntyy siitä, että ääripäät ikäänkuin kumoavat toisensa, koska ovat painoarvoltaan samoja. Sitä kutsutaan myös 'whataboutismiksi'.

Lisäksi harha syntyy siitä kuin muita ulottuvuuksia ei olisikaan.

Näinhän ei ole, vaan ulottuvuuksia ihmisten olemiselle on muitakin.

Perspektiivi muuttuu, jos ulottuvuuksien painoarvo muuttuu.

Uudella ulottuvuudella äärioikeisto ja -vasemmisto näyttäytyvätkin nyt molemmat samassa ääripäässä. Ja siihen samaan syssyyn menevät 'tolkun ihmisetkin'. Siis ihmiset, joilla ei ole mitään kantaa yhtään mihinkään. Pääasia, että itsellä on kivaa.

Nyt pitäisi vain nimetä tuo uusi ulottuvuus. Tai, ei se niin uusi ole. Juutalais-kristillisessä perinteessä sitä kai kutsutaan lähimmäisen rakkaudeksi. Buddhalaiset käyttävät siitä nimitystä Jalo kahdeksan osainen polku kärsimyksestä vapautumiseen.