Aika nostaa bensaveroa

09.03.2020

Koronavirus leviää. Kulutus vähenee. Tuotanto supistuu. Päästöt romahtaa. Öljyn hinta laskee ja tuotantoa nostetaan. Kulutus saadaan kasvuun kun energia halpenee. Tuotanto elpyy. Päästöt palautuu. Näin maailmantalous toimii kun siihen tulee häiriö. Ilmastonmuutoksen torjumiseen tullutta apua kaivanneet joutuvat pettymään pahasti.

Jos Suomen hallitus olisi viisas, se nostaisi polttonesteiden verotusta juuri nyt sen 6 senttiä litralta. Raakaöljyn hinta kun on pudonnut 20-30% ja se tulee näkymään mittareilla. Nettovaikutus olisi edelleen negatiivinen, joten bensan hinnan nostamisesta muka pilviin ilmastonmuutoksen torjumiseksi öyhöttävät poliitikot someviikareineen menisivät halpaan ja valtio saisi tarvitsemansa lisäansiot kuin huomaamatta ilman poliittista tappiota.

Aikomuksella nostaa polttoaineveroja ei alunperinkään ole ollut mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa. Eihän noin pieni korotus muutenkaan saisi ihmisiä ajelemaan yhtään vähempää. Samalla paikkakunnalla saattaa eri bensa-asemien välillä olla samansuuruisia eroja litrahintojen välillä. Harva lähtee edes etsimään sitä halvinta tarkoituksella säästää, joten korotus ei muutenkaan hetkauttaisi kenenkään elämää. Kunhan pääsevät taas motkottamaan jostain.