Aivokemiallisia vaikutuksia

21.05.2019

Luonnossa liikkumista pidetään ihmisen mielenterveydelle hyvänä asiana. Sillä ajatellaan olevan vähän samanlaisia vaikutuksia kuin meditaatiolla, vai pitäisikö mielummin sanoa toisin päin. Varmaankin päässä tapahtuu suotuisia aivokemiaalisia reaktioita molemmissa. Vähän abstraktimmin ilmaistuna mieli vapautuu kun ei tarvitse alinomaa olla suorittamassa jotain. Se on myös tila, jossa luovuus syntyy. Siksi myös työelämässä on alettu puhumaan hiljentymistaukojen puolesta jatkuvan tekemisen lomaan.

Loma-aika alkaakin sitten viikonloppuna ja monet suomalaiset menevät näin kesäisin mökeilleen rentoutumaan luonnon ääreen. Eilen kerrottiin radiossa, että vuokramökit on jo suunnilleen varattu kesäsesongiksi eli kysyntä on kovaa. Varsinkin nuoret aikuiset haluavat nykyisin mökin kuulemma kaikilla mukavuuksilla loppusiivousta myöten ja se kertookin ehkä jotain siitä tavasta, jolla nykyajan nuoret käyttävät tuon viikonlopun ajan raskaan työviikon jälkeen luonnonhelmassa rentoutumiseen.

Autoon pakataan ystävien kera kaikenlaisia herkkuruokia ja -juomia sekä harrastusvälineitä. Isäntä näpyttelee ennen lähtöä ylpeänä uudella kännykkäsovelluksella ilmalämpöpumpun ilmastoinnin päälle ja ajastaa saunan lämpenemään aikatauluun sopivaan aikaan. Koska moni muukin lähtee heti töistä päästyään liikkeelle, mökkimatkaan kuluu ruuhkassa vähän enemmän aikaa kun körötellään jonossa maantietä pitkin, ellei sitten välillä halua kiihdytellä sopivassa kohtaa muutaman auton ohi kerrallaan, jotta luonnon ääressä jää muutama minuutti enemmän aikaa. Onneksi matka menee mukavasti kaikilla muillakin sometta selaillen ja sinne muutaman selfien matkatunnelmista lähettäen.

Perillä sitten vieraille näytetään paikat ja ohjelma voi alkaa. Ja sitähän riittää kun tämän kerran ruokateema on valittu ja sen ympärillä riittää puuhaa kaikenlaisin valmisteluin ja yhteishetkin. Isäntä voi siinä lomassa sitten näyttää vaikkapa muutama vuosi takaperin pönttötalkoissa tehdyt linnunpöntöt, joista pari keikkuu jo hieman vinossa.

Lauantain ohjelma soljuu tauotta kun ruokailujen väliin ehtii kokeilla virvelinheittoa, suppailua ja muita lomanviettolajeja. Pakollinen tikanheittokilpailu ehditään pitää juuri ennen saunaa ja laiturilta saa mukavia kuvia ystävistä veteen pulahtamassa, joita voi sitten päivitellä instaan.

Sunnuntaiaamuna voi olla vähän hutera olo edellisen illan myöhään venyneen ryhmätanssisession jälkeen, mutta siitä selviää kun tekee muutaman kierroksen vesijetillä lähisaaret kiertäen. Eikä sitten muuta kuin kamppeet kasaan ja takaisin autoon kohti kotio. Luonnonläheinen viikonloppu päättyy ja jotain vaikutusta sillä on varmaan aivokemiaankin ollut. Seuraavana viikonloppuna teemana saattaa olla oktoberfest, venetsialaiset, meksikolainen kokkikoulu, raakamakkaran valmistus, dronekisat, who knows.