Antisivistysvirus eli ASV

05.06.2021

Sanotaan, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Tarttuu vähän kuin virus.

Joukon vaikutus lienee se, että kukaan ei haluaisi erottua toisista liikaa, joten viisaita puhuvat vaikenevat, koska joukon enemmistö on aina vähempiälyisempää. Tämä pätee varsinkin Suomessa, jonka kansa on jo oletuksena omahyväisempää ja umpimielisempää moneen sivistysmaahan verrattuna. Asian toteaa myös Hesariin kirjoittava lukija kommentoidessaan ateriaetujupakkaa.

"Suomi ei ole sivistysvaltio."

Keskustelun taso on ainakin selkeä osoitus tästä. Kansan sivistyksen tason heikkenemistä pitäisi alkaa kiireellä tutkimaan. Onko jotain merkittävää tapahtunut yhteiskunnassa, kun kyky toisten ymmärtämiseen ja dialogitaidot ovat katoamassa? Voisiko tälle olla selityksenä joku virus? Muutos alkoi jo ennen koronaa, joten kysymys lienee jostain toisesta.

Onko tämä antisivistysvirus (ASV) levinnyt lähikontakteissa? Onko se tullut ravinnon mukana? Ehkä pikaruoan tai pizzan mukana, kun niiden osuus on kasvanut ruokavaliossa? Entä grillaaminen? Sekin on lisääntynyt, kun kansakunta on keskiluokkaistunut vauhdilla. Levittääkö sitä joku hyönteinen kuten malariaa? Itikoita tässä maassa ainakin riittää. Voisiko ASV levitä jollain aivan uudella ovelalla tavalla tietoliikenteen välityksellä? Sosiaalinen media tartuttajana?

Oli miten oli, ASV pureutuu joko suoraan tai jonkun välittäjäaineen mukana aivoihin ja alkaa syömään aivojen hermosolujen välisiä synapseja hitaasti tuhoten aikaisemmin opittua ja estäen uusien yhteyksien muodostumista.

Ehkä syynä on se, että ASV nappaa energiansa aivoperäisestä neurotrofisesta tekijästä eli BDNF-proteiinista, jota nimenomaan tarvittaisiin neurogeneesiin ja aivojen plastisuuden lisäämiseen? Toivottavasti tiede antaa selityksen tälle ilmiölle ennen kuin on liian myöhäistä ja ASV leviää globaalisti tehden maapallosta zombieplaneetan.