Aukkoja sivistyksessä

05.10.2019

"Vihapuhe on sananvapautta."

"Ilmastonmuutoksesta uutisointi on pelottelua."

"Jokainen voi mennä töihin, jos vain yrittää tarpeeksi."

Tällaisia väitteitä saa lukea julkisessa keskustelussa sivistysvaltiossa nimeltä Suomi.

Vihapuhetta tutkittiin eduskunnassa ja tuloksena oli, että suuri osa kansanedustajista on joutunut sen kohteeksi. Vihapuhe määriteltiin tutkimuksessa näin:

"Tutkimuksessa vihapuheella tarkoitetaan halventavia, uhkaavia tai leimaavia ilmaisuja, jotka liittyvät puheen kohteen henkilökohtaisiin ominaisuuksiin tai joiden taustalla on suvaitsemattomuus."

Onko tämä vaikea ymmärtää? Ilmeisesti on, koska näitä uutisia kommentoijat edelleen vaativat, että pitäisi ensin määritellä, mitä vihapuhe on. Nyt pitäisikin jonkun vääntää rautalangasta näille kommentoijille, mitä eroa on halventavalla, uhkaavalla, leimaavalla ilmaisulla ja kritiikillä. Joku aukko sivistykseen on jäänyt koulunpenkiltä.

Entäs sitten ilmastonmuutoksella pelottelu, vouhotus, hysteria ja paniikki? Onko se pelottelua, jos tutkijat kertovat tuloksista, jotka ovat ikäviä. Onko heidän tarkoituksenaankin pelotella ja lietsoa paniikkia? Entä, jos maapalloa kohti olisi syöksymässä pari kilometriä leveä taivaankappale? Olisiko siitäkin kertominen vain pelottelua. Taitaa olla kuitenkin niin, että ajatukset pelottelusta ja hysteriasta syntyvät vasta kuulijan omassa päässä. Jos tätä ei ymmärrä, niin joku aukko on jäänyt sivistykseen koulunpenkiltä.

No, sitten on nämä viisaat, jotka sanovat, että jokainen menestyy kun vain yrittää. Eriarvoisuusvarastossa esiintyy silloin tällöin yksi tällainen henkilö, jonka ainoa agenda on yrittää tuoda tätä viestiä läpi kun aiheena on köyhyys ja työttömyys. Hänen omin sanoin:

"Esimerkiksi minun on vaikea soittaa kitaraa, koska en osaa soittaa sitä. Jos alkaisin harjoitella, osaisin."

Hassu vertaus. Kyllä - jokainen, jolla on molemmissa käsissään vähintään yksi sormi, oppii soittamaan ukko nooan päivässä. Sointujen oppimiseen tarvitaankin sitten enemmän sormia ainakin toisessa kädessä. Vähän enemmän vaaditaan, että osaa laittaa sointuja peräkkäin niin, että se kuulostaa edes alustavasti musiikilta. Kaveri voisikin sitten kokeilla paljonko hänen pitää harjoitella kitaransoittoa, että saa riittävästi maksavia kuulijoita ansaitakseen elantonsa soitollaan kun kerran töitä saa kun vain yrittää. Jos ei tätä ymmärrä, niin joku aukko on jäänyt sivistykseen koulunpenkiltä.

Nimim. 50 vuotta harjoitellut