Avainsana: juurisyyt

06.10.2021

YLE:kin näköjään mennyt mukaan klikkiotsakekulttuuriin:

"Ilmastokriisi ei ratkea yksilön valinnoilla - Näin eri alojen asiantuntijat ja vaikuttajat vastaavat tähän ja 3 muuhun väitteeseen"

No, sitten kun lukee haastateltavien jutut, niin yksikään ei väitä, että yksilön valinnoilla ei olisi merkitystä. Lukijalle jää kuitenkin mieleen otsake, koska se herättää voimaannuttavia tunteita: hei, minun ei tarvitse muuttaa mitään omassa elämässäni, jippii.

Ohi on mennyt ehkä myös Sitran johtajan Mari Pantsarin jo parissa YLE:n ajankohtaisohjelmassa paljastanut ikävä viesti: ekokriisien ratkaisuissa pitäisi pureutua niiden juurisyihin. Kas kun samalla hoidettaisiin ilmastonmuutos, luontokato ja ympäristön saastuminen. Ja unohtui vielä luonnonvarojen ylikulutus.

Ne juurisyyt ovat talousjärjestelmä ja tuhlaavat elintavat. Talousjärjestelmästä puuttuu sekä luonnonvarojen oikea hinnoittelu että järjestelmän sivuvaikutusten hinta. Elintapojen muuttaminen onkin sitten se jokaisen oma valinta.

YLE:n pitäisikin pyytää johonkin ajankohtaisohjelmaan Mari Pantsarin kanssa keskustelemaan joku elinkeinoelämän vaikuttaja, joka toisi valaisua siitä, miten sitä talousjärjestelmää pitäisi muuttaa.

Miten olisi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies? Siitäpäs syntyisikin mielenkiintoinen juttutuokio. He kun syövät aamiaistakin yhdessä.

Hmmm...?