Dalton gang of four

08.04.2020

Asia, jota pitäisi pohtia enemmän on se, miksi ihmiskunta satsaa huimia voimavaroja toimintaan koronaviruksen aiheuttaman epidemian torjumiseksi, mutta ei pahemmin sellaisten viheliäisten ongelmien ratkaisemiseen kuten esimerkiksi ilmansaateet. Jälkimmäiset tappavat ihmisiä myös maailmassa kuin kärpäsiä huiskisi. Epidemian aikana hassua kyllä vähemmän.

"Long-term exposure to air pollution contributed to just over 6 million deaths in 2016 with strokes, lung disease, lung cancer and heart attacks linked to many of them."

Lähde

Mitä eroa näillä on, jos lopputulos on kummassakin kärsimystä ja ihmisten ennenaikaista kuolemaa?

No, ainakin se, että virus ei ole ihmisen toiminnan tuotosta, mutta ilmansaasteet ovat. Eikö ole kumma, että itse aiheutettuja vaivoja ei haluta lääkitä, mutta kun se on joku ulkopuolinen, näkymätön ja hallitsematon pieni pöpö, niin laitetaan valtavat operaatiot päälle?

Voisiko se johtua taloudesta? Taloushan määrittää nyky-yhteiskunnan parametrit ja on sekä sen tavoite että keinot. Virusepidemiahan ei sinänsä aiheuta valtavia taloudellisia menetyksiä. Ne syntyvät kun talous joudutaan ajamaan alas epidemian torjunnan takia.

Entäs ilmansaasteet? Niistäkin tulee suhteellisen pieniä kustannuksia terveydenhoidossa, mutta ilmansaasteiden reilu vähentäminen johtaisi myös taloudellisiin katastrofeihin kun tuotantoa ja liikkumista eli taloudellista toimeliaisuutta jouduttaisiin vähentämään reilusti.

Erona on tietysti se, että epidemia on jossain vaiheessa ohi, mutta ilmansaasteiden vähentäminen minimiin toisi talouteen pysyvän kuopan. Sen ratkaisemiseen ei näköjään ole riittänyt nykyisten taloustieteilijöiden viisaus. Sen sijaan koronaepidemian aiheuttamaan notkahdukseen uskotaan kyllä talousihmisten löytävän ratkaisut.

Ainakin meillä kun on perustettu neljän talousviisaan kopla pohtimaan, miten saadaan tilanne palautettua samaksi kuin ennen epidemiaa eli siihen, jossa ilmansaasteet edelleen listivät ihmisiä kuin kärpäsiä.

Se on vähän sama kuin pyytäisi Daltonin veljeksiä pohtimaan pankin kassaholvin murtosuojaa.