Ei kannata soitella kaikille

18.03.2020

Koronan riskiryhmiä pitää suojella tartunnoilta. Se on selvä. Riskiryhmäksi on määritelty yli 70-vuotiaat, koska ikääntyminen lisää kuolleisuutta tutkimusten mukaan. Se on oikein. Kaikkien pitäisi tuntea vastuunsa tästä.

Julkisuudessa onkin esiintynyt hyväntahtoisilta kuulostavia henkilöitä, jotka kehottavat pitämään huolta yli 70-vuotiaista soittelemalla, lähettämällä viestejä ja muuten tarjoamalla apuja kaikille 18.3.1949 tai sitä ennen syntyneille ikään kuin he olisivat yksi ja sama joukko yksinäisiä ja avuttomia harmaahapsisia mummoja ja pappoja. Eivät ole.

Siihen joukkoon ei kuulu se introvertti vanhus, joka on turhautunut pitkän elämänsä aikana epäterveisiin ihmissuhteisiin ja jatkuviin persoonansa mitätöinteihin sekä itse tarjoamansa avun torjumisiin. Hän on päättänyt käyttää viimeiset elinvuotensa itsensä toteuttamiseen ilman sosiaalisia verkostoja ja on täysin tyytyväinen vapaaehtoiseen sosiaaliseen eristäytymiseensä. Joten koronavirusepidemia ei tuo tullessaan mitään erityistä muutosta hänen elämäänsä. Eli ei kannata soitella hänelle.

Siihen joukkoon ei myöskään kuulu se extrovertti vanhus, joka on ollut koko pitkän elämänsä ajan mulkvisti. Hän aloitti koulukiusaajana ja elää itsekästä omahyväistä elämäänsä muita hyväksi käyttäen. On aina vaatimassa etuoikeuksia ja vähät välittää säännöistä ja suosituksista. Koronaepidemian aikana hän käy itärajan yli tankkaamassa bensaa niin kauan kuin se on sallittua. Seisoo kaupan kassajonossa pärskimässä ja nauraa muille, jotka hierovat käteensä käsidesiä. Joten koronavirusepidemia ei tuo tullessaan mitään erityistä muutosta hänen elämäänsä. Eli ei kannata soitella hänelle.