Elämäntapa-cowboyt

19.02.2022

Ennen leikittiin naapurin kakaroiden kanssa inkkareita ja länkkäreitä lähimetsässä. Inkkarit olivat villejä ja raakalaisia punanahkoja. Länkkärit kulmikasleukaisia, miehekkäitä asesankareita. Vapaudesta nauttivia yksinäisiä ratsastajia.

Enää ei mennä metsään leikkimään. Nyt räiskitään tietsikalla ja pleikkarilla.

Cowboyt eivät kuitenkaan ole minnekään hävinneet. Hiljan esitettiin YLE:llä dokumentti Covid Cowboys, jossa nykypäivän lännensankarit saivat paljastaa ajatuksiaan vapauden nauttimisesta muiden säännöistä piittaamatta. Yksinäisiä ratsastajia Marlborough-savuke huulilla.

Nykypäivän cowboy haluaa vapautta. Vapautta siitä, että joku tulee ja sanoo, että jotain pitäisi muuttaa omassa elämässä. "Et sä mua määrää", ajattelee elämäntapa-cowboy.

Ja muutoksen tuulia vastaan hän ratsastaa. Ilmastonmuutos, kasvissyönti, maahan tunkeutuvat vieraan kulttuurin edustajat, #metoo, bensanhinnan nousu, you name it.

Elämäntapa-cowboyt päivystävät mediaa ja iskevät heti kiinni, kun joku toimittaja sattuu jostain edellä mainitusta aiheesta kirjoittamaan. Kommenttikenttään ilmestyy kirjoituksia, joiden todellinen ajatus on se, että kunhan minun ei tarvitse persettäni nostaa. Itse kirjoitusta hänen ei tarvitse edes lukea. Kunhan otsikosta saa selvän, että - ahaa taas joku vaatii muutosta minun elämäntapaani.

Jos alkuperäisessä kirjoituksessa viitataan kansainvälisen ilmastopaneelin raporttiin ilmaston lämpenemisestä, niin elämäntapa-cowboy vastaa, että ainahan se ilmasto on muuttunut ja IPCC on poliittisessa ohjauksessa, jonka tarkoitus on laittaa meidät suomalaiset (lue: minut) maksamaan.

Jos alkuperäisessä kirjoituksessa esitetään, että Hesan keskustassa pitäisi kieltää nastarenkaat, koska ihmiset sairastuvat pölystä, niin elämäntapa-cowboy vastaa, että nastarenkaat pitävät paremmin kuin kitkat, joten en vaihda.

Jos alkuperäisessä kirjoituksessa kerrotaan, että luonnon monimuotoisuus kärsii hakkuista, niin elämäntapa-cowboy vastaa, että Suomessa metsien puumäärä on kasvanut sen jälkeen kuin avohakkuut yleistyivät ja meitä veronmaksajia (lue: minua) ei kyllä laiteta maksamaan ilmastovouhotusta.

Ja sitä rataa...