Enoughness

20.08.2020

Koronakriisi on jättänyt varjoonsa uutisissa monet muut ongelmat, jotka aiheuttavat huolia ainakin joissakin ihmisissä. Ilmastonmuutos ja muut viheliäiset ongelmat ovat siirtyneet taka-alalle ahdistamasta mieliä. Eivät ne ongelmat ole silti mihinkään karanneet. Siitä muistuttaa tämä tutkijoiden varoitus tältä kesältä: ylivaurastuminen tappaa planeetan.

Poimitaan yksi kuva, joka kertoo paljon:

Global MF tarkoittaa globaalia materiaalivirtaa eli siis sitä kuinka paljon tuotantoon ja kulutukseen käytetään maapallon aineellisia resursseja. Kaavio kertoo sen, mistä vauraus on peräisin.

Talouskasvu vaatii materiaalivirtojen kasvua, joka tarkoittaa luonnonvarojen hupenemista, elinympäristöjen kapenemista, lajien monimuotoisuuden katoamista ja päästöjen kasvua. Ei ole osoitettavissa, että mikään kytkisi näitä irti talouskasvusta.

Kiistatta yksi seuraus vaurastumisesta on se, että mitä jyrkempää kasvu on, sitä enemmän vaurautta kerääntyy yhä harvemmille. Se myös antaa vinkin siitä kuka sitä talouskasvua eniten haluaa. Siellä missä on enemmän vaurautta siellä on myös enemmän valtaa silloin kun kaikki ihmiset sitä vaurautta hamuavat. Kierre on valmis ja siitä on vaikea päästää irti.

Tuossa tutkijoiden artikkelissa mainitaan yhtenä keinona siihen 'suffiency-oriented lifestyle' eli: 'enoughness'.

Ajatus on asennoitua elämään niin, että tyydytään siihen, mikä on riittävää takaamaan aineellinen hyvinvointi kaikille. Sen vastakohtana on 'effiency-oriented lifestyle', joka on ollut vallalla länsimaisissa yhteiskunnissa. Eli 'enemmän-kaikkea-mulle'.

Mutta kun tuota kaavion käppyrää katsoo, niin 'enemmän-kaikkea-mulle' ei voi jatkua loputtomiin. Jossain vaiheessa Global MF stoppaa ja siitä seuraa se, että jaettavaa jää vähemmän. Jos näin käy, niin se 'mulle' on porukka, jolla sattuu silloin olemaan valtaa eli se porukka, jolla sitä vaurauttakin jo oli enemmän. Eipä tarvitse arvata, mitä ne muut siitä tykkäävät. Tulee itkua ja hammasten kiristystäkin pahempaa.

Kun sitten nyt seuraa poliitikkojen kinasteluja vaikkapa työllisyystoimista, niin tässä valossa ne tuntuvat absurdeilta ja irti todellisuudesta olevilta jonninjoutavilta höpinöiltä. Jokaikisessa keskustelussa jonkun pitäisi nykäistä keskustelijoita hihasta ja muistuttaa heitä tästä tutkijoiden varoituksesta.