Epistä ilmassa

01.09.2021

Tapahtuma-ala, ravintola-ala, nuo kurjat korona-ajan kärsijät. Joka päivä saa lukea tai kuulla valitusvirttä siitä kuinka kaltoin näitä aloja kohdellaan. Ikään kuin se olisi jonkun tietoinen valinta kiusata juuri heitä rajoituksilla. Lopputulos: kapakoissa ja teattereissa ei asiakkaita.

Mutta mietitäänpä hiukan niitä vaihtoehtoja, jos ei olisi rajoituksia.

A. Jos rajoituksia ei olisi ollenkaan, tartuntamäärät olisivat tietysti hurjia, jos oletetaan, että väki kokoontuu. Jossain pisteessä sitten kun terveydenhuoltosysteemi ei enää kestä niin ruumisarkkuja alkaisi näkymään pinoina kuin Italiassa pandemian alkuaikana. Sitten vasta alkaisi vähän jokainen tyhmempikin miettimään, että kannattaako sinne kapakkaan tai teatteriin nyt mennä. Lopputulos: ei asiakkaita.

B. Rajoituksia ei tarvittaisi ollenkaan, jos ihmiset noudattaisivat suosituksia ja tervettä järkeä, eivätkä menisi sinne kapakkaan tai teatteriin. Lopputulos: ei asiakkaita.

Kenellepäs se itkuvirsi sitten osoitettaisiin?

Sellainen ajatus, että joku ala kärsii enemmän kuin muut virusepidemiassa ja se on muka epistä, osoittaa tietoista tyhmyyttä. Ei kukaan valita, että jokivarren asukkaat kärsivät enemmän tulvista ja se on epistä. Tai maanviljelijät kärsivät enemmän kuin muut säiden ääri-ilmiöistä ja se on epistä.

Ilmastotoimien käynnistämistä riivaa vähän samanlainen episajattelu. Paitsi, että jos virusepidemia johtuu siitä, että jotkut pöljät ihmiset levittäisivät tautia ja he joutuvat kärsimään rajoituksista, niin nyt ei syyllisiä rangaistakaan.

Hyvätuloiset kun kuluttavat ja liikkuvat eniten. Lätkäistään sitten haittaveroja, mutta ei se heidän touhujaan muuta. Varaa on. Ainoastaan huuto nousisi.

Sen sijaan vähävaraisilla se tuntuisi, mutta kun ei ole jo muutenkaan varaa kuluttaa, niin eivät ne haittaverot olemattomia kuluja nosta. Köyhät ei paljon muutenkaan huutele.

Mikä siis on epistä? No, ainakin se, että jotkut saavat saastuttaa ja selviävät siitä ilman rajoituksia. Toisin kuin koronaepidemiassa.

Siksi olisikin oikeudenmukaista, että haittaverot olisivat kulutuksen mukaan progressiivisia. Sähkön käytössä sen voisi hoitaa vaikka heti. Polttoaineissakin siihen tarvittaisiin vain järjestelmä, joka rekisteröisi tankatut määrät ja laskisi veron sen mukaan heti. Ei olisi paha nakki koodareille.

Tai vielä parempi olisi tuon koronaesimerkin vaihtoehto B. Voihan sitä alkaa kuluttamaan ja liikkumaan vähemmänkin, jos vähän käyttää tervettä järkeä. Jäisi rahaa säästöönkin.