Eriarvoisuus kuuluu tasa-arvoon

27.04.2023

A: Moro, mitä mieles?

B: Älä vaa mee lukee nettilehtien kommenttipalstoja. Niistä tulee vaan paha mieli.

A: Oon mä käyny aina välillä. Mut totta puhut. Ei oo kovin hääppöstä dialogii. Mua ärsyttää se, kun niillä menee mielipiteet ja faktat sekasin.

B: Joo just. Ikään kuin mielipiteet ois faktoja.

A: Siin unohtuu myös se, et mielipide ei oo sama ku näkökulma. Arvoista puhumattakaan. Kato mielipiteet voi vaihtua vaikka joka päivä, eikä siinä oo mitään vikaa. Tai ei pitäis olla. Sehä vaa kertoo, et voi oppia jotai uuttaki. Näkökulma taas on jo vähän pysyvämpi, ku se riippuu tyypin taustoista ja asemasta.

B: Mut eiks just olis hyvä vaihtaa näkökulmaaki välillä? Silleehän sitä oppis ymmärtämää toisten mielipiteitäki paremmin.

A: Joo tietty, mut eihän sitä kukaan tee ja siks ne keskustelee usein ihan eri asioista. Yleensä vain muutama kommentoi sitä kyseisen toimittajan jutun ideaa. Useimmat heittää vain omia kantoja tai sättii toisia. Se mitää keskusteluu oo.

B: Entäs ne arvot? Ei niistä just puhuta. Eiks se Mariiniki sanonu ennen vaaleja, ettei demarit mee persujen kanssa samaan hallitukseen, ku niillä ei arvot mätsää. Ihmiskäsityski on erilaine. Tarkotti varmaan niiku rasismii ja sellasta.

A: Joo ja arvaa tuliks siit koskaa mitää keskusteluu. Ei toimittajatkaa siihe tarttunu, vaik ois ollu mehevä aihe.

B: Taitaa olla vähän tabu.

A: Tai sit ne ei uskalla ottaa sitä esiin, koska kaikki näkis, et ne persujen arvot on ristiriidas meilläki yleisesti hyväksyttyjen perusarvojen kans, niinku tasa-arvo ja yhdenvertasuus. Liian kuuma aihe, ku kaikkii pitäis kohdella samalla lailla, sillee suvaitsevaisesti. Snaijaaks, suvaita suvaitsemattomuutta?

B: Tai sit ne toimittajat kannattaa itekki samoja arvoja ku persut. Eikä kehtaa näyttää sitä.

A: Jospa sitä ajatellaaki, et kaikki erilaiset arvot pitää olla tasavertasii. Eli eriarvosuus on saman arvosta kun tasa-arvo.

B: Heh, menee jo fiksumalleki vaikeeks, puhumattakaa toimittajist ja poliitikoist.