Evidenssiä, pliis

03.08.2019

Julkisen Facebook-ryhmä Eriarvoisuusvaraston pomo professori Juho Saari kirjoittaa Savon Sanomissa siitä, miten niukkuus lannistaa ihmistä pikemminkin kuin motivoi ottamaan itseään niskasta kiinni. Niukkuus vähentääkin tutkimusten mukaan luovuutta, vaikka vastakkainen mielipide on ollut vakiintunut. Viktor Frankl, omakohtaiseen evidenssiin perustuen, sanoi, että keskitysleirien kurimuksesta selvisivät henkilöt, joiden luovuus säilyi, muille kävi huonommin. Aika monen taiteilijan tiedetään elelleen niukoissa olosuhteissa ja silti he kykenivät mestarillisiin tuotoksiin.

Olisiko kuitenkin niin, että luovuus ja niukkuus eivät ole suoraan yhteydessä toisiinsa, vaan jotkut ovat luovia ja toiset eivät niinkään? Onhan niinkin, että hyvin pärjäävillä ihmisillä luovuus voi olla kateissa kun ovat juuttuneet rutiineihin ja vastustavat henkeen ja vereen kaikkea muutosta. Jospa luovuus onkin ihan irrallinen ominaisuus ja pikemminkin siinä on kysymys ihmisen henkisestä kypsyydestä. Ihminen voi joutua tahtomattaan joko taloudelliseen kurjuuteen tai onnenkantamoisen siivittämänä menestyy. Sama ihminen kuitenkin.

Oli niin tai näin, tuossa mainitussa artikkelissa ei valitettavasti kerrota tai viitata siihen, miten niukkuudessa luovuus katoaa. Olisi mielenkiintoista tietää, miten tähän on päädytty, miten evidenssiä on hankittu. Hassua tässä on se, että tutkittuun tietoon perustuvassa Eriarvoisuusvarastossa muutenkin eriarvoisuus näyttäytyy auktoriteetin tason eriarvoisuutena. Joiltakin vaaditaan evidenssiä, joiltakin taas ei, vähän riippuen asemasta. Julkinen FB-ryhmä on muutenkin eriarvoinen, koska kommentointi on mahdollista vain, jos on FB-tili. Ihminen joutuu syrjäytyneeksi, jos ei halua myydä elämäänsä somejättien voitontuottoa varten.

Evidenssiä voisi odottaa myös muutenkin julkisessa keskustelussa enemmän esitettyjen tietojen pohjaksi. On kummallista, että esimerkiksi aktiivimallin poistamisesta on noussut älämölö sen takia, että vaaditaan tilalle vastaavia vaikutuksia olevia työllistämiskeinoja, vaikka mitään evidenssiä ei ole esitetty siitä, että aktiivimalli olisi lisännyt työpaikkoja. Korvaava keino voisi siis olla vaikka työttömille jaettavat mato-onget. Aktiivimallia kannattavilla kun ainoa perustelu sen toimivuudesta tulee ideologisesta toiveunesta ihmisten kepittämiseen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja J. Halla-aho kertoi a-studion panelikeskustelussa kannattavansa ansiosidonnaisen työttömyysturvajakson lyhentämistä, koska hänen mielestään on evidensssiä siitä, että jakson lopussa tapahtuu merkittävä työllistymispiikki. Tuo väite on kumottu jo aikaisemmin, mutta tämä on jälleen hyvä esimerkki siitä, miten julkisuuteen levinnyt vääräkin väite jää elämään faktana kunhan se vain palvelee omaa agendaa.

Tavallinen kaduntallaaja saa olla tarkkana kun seuraa julkista keskustelua tänä luottamuksen jälkeisenä aikana. Mihinkään ei voi oikein uskoa ellei itse kaiva esiin evidenssiä joka asiasta. Vaatii jonkinlaista esiymmärrystä ensin puhujan tai kirjoittajan omista motiiveista ennen kuin voi edes alkaa tulkita sanomaa ja sen todenperäisyyttä.