Fanaatikko?

13.01.2021

YLE sitten marssitti ilmastoguru Petteri Taalaksen kaiken kansan eteen julistamaan evankeliumiaan, joka poistaa synnit ilmastoahdistuneiden mielistä. Turhaan kärsitte syyllisyydentuskasta, koska hän tuo teille toivon siitä, että minkään ei tarvitse muuttua. Tai jos, niin aika vähän. Sanoma on tämä:

------------------

Liikkukaa autoillanne niin paljon ja niin kovaa kuin haluatte kuten ennenkin. Syökää mitä haluatte kuten ennenkin. Lomailkaa missä ja miten haluatte niin kuin ennenkin. Ostakaa vaikka muovikasseja, jos haluatte. Ja tehän haluatte kaikkea sitä mitä ennenkin. Voitte tehdä sen vielä kohtuuhintaisesti kuten ennenkin, jos uskotte Petteriä. Ja miksette uskoisi, koska sen sanoo ilmastojohtaja ja vieläpä Suomesta.

Sillä ilmastonmuutoksen torjuu joku muu kuin sinä. Se ei ole sinun vastuullasi, koska sinun päästösi ovat mitättömiä. Turhaan siis ahdistut. Joka muuta väittää, on fanaatikko.

-------------------

Fanaatikko on sellainen kaveri, joka ei halua ajaa autolla turhaan ja säästää silloinkin polttoainetta ajamalla hitaammin sen sijaan, että ajaa aina rikesakon rajalla ehtiäkseen mahdollisimman nopeasti perille. Fanaatikko ei halua laittaa makkaraa koriin kaupassa. Fanaatikko ei halua viettää lomaansa lentämällä tuhansia kilometrejä. Fanaatikko ei halua ostaa muovikasseja, fliissejä, eikä muutakaan muoviroinaa, joka löytää lopulta tiensä Petterinkin lautaselle.

Fanaatikko haluaa kuitenkin muistuttaa sinullekin ilmastonmuutoksen uhan lisäksi myös luonnon monimuotoisuuden katoamisesta, ympäristön saastumisesta ja luonnonvarojen ylikulutuksesta.

Fanaatikko osaa valita halunsa. Fanaatikko jalostaa syyllisyyden tunteensa huoleksi muista ja kantaa vastuunsa ihan itse. Ja juuri siksi fanaatikko ei kuulu Petterin ilmastoahdistuneiden joukkoon.