Fatalistit

24.12.2021

Joulun viettoon käydään koronaepidemian ennätyslukujen kera. Hallitus painaa hätäjarrua ja kansa kiittää. Paitsi majoitus- ja ravintola-ala.

Palautetaanpa mieliin, miten virus tarttuu. Se tarttuu lähikontakteissa. Siis silloin kun hengitetään samaa ilmaa. Voi se tarttua sormienkin kautta, jos työntää sormen toisen sieraimeen ja sitten omaansa. Ainakin, jos ei pese käsiänsä ensin.

Jokainen aikuinen tietää, että epidemian voi estää olemalla riittävän kaukana muista sisätiloissa. Mikään pakko ei ole kenenkään mennä baariin. Jos silti menee, tietää mahdollisuudesta altistua ja tartuttaa muita. Se ei ole vastuullista käytöstä. Mutta sitähän ei saa sanoa ääneen, koska ketään ei saa enää nykyisin syyllistää mistään.

Mitä ihmisen päässä siis liikkuu kun hän menee baariin ja tietää riskistä? Hän on fatalisti. Hän ajattelee, että tulee, jos on tullakseen. Ei huolta huomisesta. Eikä sen puoleen muistakaan ihmisistä.

Epidemiaa ei syntyisi, jos aikuiset ihmiset olisivat vastuullisia. Koska eivät ole, hallituksen pitää painaa hätäjarrua. MaRa menettää asiakkaita ja vaatii hallitukselta hyvitystä taloudellisista menetyksistä.

Jos aikuiset ihmiset olisivatkin vastuullisia, he eivät menisi baariin. MaRa menettäisi silloin myös asiakkaita. Keneltä he silloin vaatisivat hyvitystä? Onpa hyvä, että eivät ole vastuullisia, ajattelee MaRa.

Oi, jospa kerrankin joltain MaRan edustajalta kysyttäisiin haastattelussa, eivätkö he ole yhtään huolissaan siitä, että heidän asiakkaansa saattaakin päätyä seuraavan baari-illan sijasta hengityskoneeseen. Ehkä heidän tapansa osoittaa vastuullisuutta on pestä kätensä tästäkin.