Freud ja Buddha takaisin, pliis

01.09.2022

Hesarin tiedeartikkeli pohtii ahneuden olemusta. Juttu on rakennettu perinteisesti niin, että se etenee kronologisesti päätyen nykypäivän käsitykseen ahneuden merkityksestä. Ahneuden historia voidaan jakaa seuraaviin vaiheisiin:

1. Uskonnollinen käsitys ahneudesta (-1900)

"Ahneus on myrkky, joka aiheuttaa pahan karman, uskovat buddhalaiset. Apostoli Paavalin mukaan ahneus on kaiken pahan alku ja juuri."

2. Psykologinen käsitys ahneudesta (1900-1970)

"Ahneus saattaa olla myös korviketoimintaa. Tavaran haalimisella, euforisella ostospäivällä tai autonvaihtokierteellä voidaan yrittää täyttää sisäistä tyhjiötä. Tämä ajatus juontaa lähinnä psykodynaamisesta näkökulmasta, eikä sillekään ole vielä saatu tieteellistä tukea."

3. Aivokemiallinen (biologinen) käsitys ahneudesta (1970-)

"Eeg-mittaukset kertoivat, että ahneiden aivot reagoivat muita heikommin palautteeseen."

4. Talousteoreettinen käsitys ahneudesta (1970-)

"Ahneuden on luvattu pitävän talouden rattaat pyörimässä, parantavan suorituksia ja lisäävän yritteliäisyyttä."

Ahneuskin onkin siis nykyisin hyve. Talousajattelu on tämän päivän valtavirtaa ja aikaisemmat käsitykset voidaan helposti kumota. Biologinen käsitys voidaan aina kyseenalaistaa, koska tutkimusprosessi ei lopu koskaan. Psykologinen näkökulma voidaan unohtaa viime vuosisadan merkityksettömänä höpinänä ja uskontojen aika on muutenkin ohi.

Ikäväähän tässä vaan on se, että ahneus taloudellisena voimavarana on viemässä maapalloa katastrofista toiseen. Vauhtihan alkoi kiihtyä juuri 1970-luvun jälkeen. Miten siis jutussa selitetään tämä?

"Ahneuden tuhojen pysäyttämiseksi on tapahduttava suuria. Olena Khrushch kirjoittaa, että maapallon pelastaminen vaatii radikaaleja muutoksia arvoissa, asenteissa, uskomuksissa, tavoissa ja elämän laadun normeissa."

Pitäisikö siis kuitenkin vaihtaa näkökulmaa ja perkaa juurilleen tuo kehitys, jos sen johdosta hakataan päätä seinään? Eikö olisi jo aika palauttaa Freud ja Buddha takaisin valokeilaan? Joku niksahti pahasti 1970-luvulla ja sen jälkeen.