Happy Overshoot Day!

05.04.2019

Tänään vietetään Suomen ylikulutuspäivää eli olemme kuluttaneet jo kaikki vuoden 2019 uusiutuvat luonnonvarat ja päästäneet koko vuoden nieltävät kasvihuonekaasut. Loppuvuoden päästöt jäävät taivaan tuuliin. Yhtenä suurena syynä tähän on liikenne, joka tuottaa viidenneksen kaikista päästöistä ja 90% siitä kuuluu tieliikenteelle.

Autolla liikkumista emme voi enää lopettaa kokonaan. Se on perintö, jonka kanssa pitää elää. Mutta jokainen voi kuitenkin vähentää omaa liikkumistaan ja sen tarpeellisenkin voi hoitaa viisaasti. Polttoaineenkulutus ja samalla CO2-päästöt lisääntyvät reippaasti kun ajonopeudet kasvavat. On siksi viisasta ajaa kohtuullista nopeutta, joka on meidän maanteillämme 80km/t.

Tänään on avattu kamppanja, joka haastaa autoilijat vähentämään viisaasti ajonopeuttaan. Kamppanjan tavoitteena on herättää ajatuksia siitä, mitä jokainen voi helposti tehdä ympäristön hyväksi. Kaiken ei tarvitse maksaa, vaikka sellainen kuva on haluttu antaa. Kulutuksen vähentäminen tarkoittaa säästöjä. Säästämme sekä omaa rahaa että luonnonvarojen käyttöä. Ylikulutuksen syynä on elämäntapamme. Pienilläkin muutoksilla voidaan saada paljon aikaan.

Kasikymppikamppanjan sivut löytyy täältä: www.kasikymppi.fi