Hattarauutisia

16.11.2021

YLE kiikutti Viimeinen sana -ohjelmaan kahden eri median edustajat keskustelemaan siitä, onko sopivaa julkaista kohu-uutisia. Iltapäivälehdistöä edusti Pertti Kauppinen ja niin sanottua laatumediaa YLE:n oma Jouko Jokinen, päätoimittajia molemmat.

PK puolusti ip-lehtien asemaa kohu-uutisten julkaisijana, koska se haluaa kertoa siitä, mistä Teboilin baarin miehet ovat kiinnostuneita. No, he ovat tietysti kiinnostuneita siitä, mistä ip-lehdissä kirjoitetaan. Joten on ymmärrettävää, että Perähikiän Teboilin baarin miehet ovat kiinnostuneita siitä, mitä Helsingin kaupunki tarjoaa tilaisuuksiin kutsutuille ruokana.

JJ sanoi, että YLE ei tykkää hattarauutisista, vaan haluaa ottaa roolin vakavamielisempänä sillanrakentajana, koska ei halua luoda tunnereaktioista syntyvää vastakkainasettelua. Tosin eilen aamulla Aamu-tv:ssä toimittaja yritti vängätä jankuttamalla tulevalta ympäristöministeriltä edes yhtä uutta konkreettista keinoa ilmastontorjuntaan, josta media voisi vääntää taas uuden tunnereaktioita aiheuttavan hattarauutisen.

JJ:n johtama uutis- ja ajankohtaistoimitus kutsuu siis kaksi vastakkaisen medianäkemyksen edustajaa studioon. PK mainitsi, että laatumedian (lue: YLE:n) toimittajat eivät haasta poliitikkoja ohjelmissaan, vaan nämä saavat kritiikittä esittää näkemyksiään. Paitsi siis, jos toimittaja haluaa jonkun tietyn vastauksen.

Tuliko rakennettua siltaa näiden välille? No, ei tietenkään. Eihän tämä toimittaja haastanut kumpaakaan siihen.